2024/04/26

 

PADĖKOS POPIETĖ ŽYDŲ PAVELDO PUOSELĖTOJAMS

Bendra visų nuotrauka prisiminimui. Ados Dvarionaitės nuotrauka

Praėjusį ketvirtadienį, paskutinę gegužės dieną, Kupiškyje sulaukta ypatingų svečių. Atvyko Izraelio nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas, ambasados spaudos atstovė Liana Jagniatinsky.

Svečių vizito tikslas – padėkoti kupiškėnams už puoselėjamą pagarbą žydų bendruomenės paveldui, istorinius tyrinėjimus, skaudaus istorinio tarpsnio – holokausto – amžininkų gyvos atminties liudijimų fiksavimą. Dėkoti kupiškėnams yra už ką.

Ada DVARIONAITĖ

Pastarieji keleri metai Kupiškio krašto kultūros ir švietimo bendruomenėje buvo labai ryškūs dėl kryptingų žydų bendruomenės paveldo tyrinėjimų.

2016 m. ir 2017 m. parengtos dvi knygos apie krašto žydų bendruomenę ir išlikusius pastatus bei paminklus. Surengta tarptautinė konferencija šia tema, vyko nemažai edukacinių renginių jaunimui ir visuomenei.

Užsimezgė Trečiojo amžiaus universiteto klausytojų bičiulystė su valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus specialistais.

Grupė Kupiškio mokinių su pedagogais, vykdžiusių teminius projektus, rinkusių istorinę medžiagą, kartu su bendraamžių grupe iš kitų šalies savivaldybių Izraelio ambasados Lietuvoje iniciatyva šį pavasarį vyko į Izraelį, įspūdžiai dar visai nauji.

Šių darbų iniciatorė ir leidinių sudarytoja muziejininkė Aušra Jonušytė prieškario žydų bendruomenės tyrinėjimams atsidėjo bene prieš 15 metų, kuruodama gimnazistų muziejininkų būrelio veiklą.

Jos sutelktas pagalbininkų būrys ir veiklos rezultatai atkreipė Izraelio valstybės nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus Amiro Maimono dėmesį, kartu su grupe žydų istorinio paveldo tyrinėtojų ji buvo pakviesta į pažintinę kelionę po Šventąją Žemę. O šio darbo pagalbininkų, talkininkų yra ne viena dešimtis, tad sumanyta visus pakviesti į padėkos popietę.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video