2024/04/25

 

ČIA ŽMONĖS GYVENO PRIEŠ DAUGELĮ TŪKSTANČIŲ METŲ

Alma Pustovaitienė, Kupiškio kultūros centro Etninės kultūros skyriaus vedėja, pristatė jos sudarytą leidinį apie Kupiškio krašto archeologines ir mitologines vertybes. Autorės nuotrauka

Visi, kuriems svarbus ir įdomus senasis Kupiškio krašto paveldas, labai greitai turės, kur akis paganyti ir naujų susistemintų žinių apie tai pasisemti.

Birželio 16 dieną Kupiškio kultūros centro vitražų salėje vyks knygos „Kupiškio krašto archeologinės ir mitologinės vertybės“ sutiktuvės ir rekonstruotų IX–XII a. sėlių krašto drabužių pristatymas.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Tai dvejus metus Kupiškio kultūros centro folkloro ir paveldosaugos kolektyvo „Jaunimo Ramuva“ iniciatyva įgyvendintas sumanymas.

Apie tai plačiau papasakojo šio projekto autorė ir kuratorė, Kupiškio kultūros centro Etninės kultūros skyriaus vedėja Alma Pustovaitienė.

Kupiškio krašto paveldas dar mažai tyrinėtas. Patriotiškai nusiteikęs jaunimas ir etninės kultūros specialistai sumanė šią spragą nors kiek užkamšyti. Tai finansiškai įgyvendinti padėjo Lietuvos kultūros taryba ir rajono Savivaldybė.

Profesionaliais patarimais prie leidinio prisidėjo archeologas prof. Vykintas Vaitkevičius. Tyrinėjimų istoriją parašė ir knygą recenzavo istorikas Alvydas Totoris.

A. Pustovaitienė papasakojo, kad per „Jaunimo Ramuvos“ ekspedicijas lankė piliakalnius, pilkapynus, mitologinius ir kitus senojo Kupiškio krašto paveldo objektus, juos tvarkė, rinko vietinių gyventojų pasakojimus. Visas jų triūsas yra užfiksuotas ir šiame naujame leidinyje.

Knygą sudaro trys skyriai. Pirmas skirtas archeologijai. Čia pasakojama apie 12 piliakalnių, iš kurių 5 su senovės gyvenvietėmis. Jų žvalgymo duomenų yra iš XIX a. pab. ir XX a. pradžios. Taip pat pateikta informacija apie 5 kapinynus, 11 pilkapynų ir 8 senkapius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • bene šeimyninė ranga atliekant projektą?

Rekomenduojami video