2024/03/19

 

SENAS KAREIVINES ATGAIVINO ORIGINALIOS PARODOS

Gegužės 18 d. per renginį „Pašaukimo keliu“, suvienijusį įvairių meno sričių kūrėjus, duris lankytojams atvėrusiame buvusiame kareivinių pastate pristatytos net trys parodos. Kūrybinė tekstilininkų grupė TRY3 renginio dalyviams pateikė erdvinę tekstilės instaliaciją, savo fotografijas eksponavo fotografai Lina Praudzinskaitė ir Petras Saulėnas.

Jurga BANIONIENĖ

Kūryba paneigia mitus

Trijų tekstilininkų grupė TRY3 – tai Aleksas Gailieša, Audrius Lašas, Vladas Daškevičius. Nuo 2006 metų susibūrę trys vyrai tekstilininkai naudodami įvairias medžiagas: tekstilę, siūlus, poliesterį, organinį stiklą, medį, kuria menines instaliacijas, didelių gabaritų erdvinius projektus. Renginyje pristatyta jų instaliacija „100 metų = 100000 metrų“.

Į Kupiškį atvyko du grupės nariai – A. Lašas ir V. Daškevičius. Dažnam atrodo, kad audimas – toli gražu ne vyriškas užsiėmimas, tad jų trijulė bando paneigti šias sklandančias legendas. „Audimas yra ne tik tai, ką šiandien čia matome, tai kontroversiška, ilgaamžė technologija, kuri šiais laikais yra ne tik labiausiai teršianti planetą, bet ir lietuvių priešistorė, mūsų kultūra“, – kalbėjo svečias.

Pasak V. Daškevičiaus, yra išlikęs rašytinis šaltinis, kad vienas iš kalavijuočių ordino magistrų, išlipęs į baltų žemes, parašė, jog lietuvių tauta – nesuvokiamai žiauri, nes ji laiko moteris pririštas prie medžių.

„Ši rašytinė informacija, išlikusi iki šių laikų, rodo, kad tas žmogus išlipęs pamatė prie medžių audžiančias moteris, nes anksčiau ausdavo prisirišę prie medžio. Žiūrint iš šių dienų, kas yra audimas? Bilas Geitsas tikrai žino, kas yra Žakardo aparatas, nes tai technologija, kuria remiantis buvo sukurtas kompiuterio procesoriaus prototipas“, – pasakojo vienas iš parodos autorių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video