2024/03/28

 

NUAIDĖJO MOKYKLOS ĮKŪRIMO SUBAČIUJE ŠIMTMEČIO MINĖJIMAS

Minint mokyklos įkūrimo Subačiuje šimtmetį, prie gimnazijos iškilmingai atidengtas stogastulpis. Kūrinio autorius – biržietis tautodailininkas Vidas Jatulevičius. Autorės nuotrauka

Minint mokyklos įkūrimo Subačiuje šimtmetį, prie gimnazijos iškilmingai atidengtas stogastulpis. Kūrinio autorius – biržietis tautodailininkas Vidas Jatulevičius.
Autorės nuotrauka

Ketvirtadienį nuo pat ryto Subačiaus gimnazijoje tvyrojo šventinė nuotaika, į mokyklą rinkosi čia dirbę mokytojai, buvę mokiniai, svečiai. Šiemet minimas mokyklos įkūrimo Subačiuje šimtmetis, tad šia neeiline proga surengtas šventinis minėjimas, o tokią svarbią visai mokyklos bendruomenei sukaktį primins įstaigos kieme atidengtas stogastulpis.

Jurga BANIONIENĖ

Šimtas – ir mokyklai, ir valstybingumui

Praėjusiais metais Subačiaus gimnazija atšventė 70 metų jubiliejų, o šiemet sukanka 100 metų nuo mokyklos įkūrimo – 1918 m. Subačiuje atidaryta pradinė mokykla. Simboliška, kad ši data sutampa ir su valstybės atkūrimo šimtmečiu.

Pirmiausia ir prisiminta mokyklos istorija. Pradžia buvo sunki – prieš šimtą metų įkurta pradžios mokykla Subačiuje buvo mažytė, veikė tik du komplektai, mokėsi labai nedaug mokinių. Nedidelės buvo ir mokyklos patalpos. Šiandieninės kartos mokykla dažnai sutapatinama su pastatu, o tuomet specialaus mokyklos pastato nebuvo, žmonės vaikus priimdavo į savo namus. Vartydami istorijos puslapius mokiniai susirinkusiems žmonėms priminė, kad 1930 m. pradžios mokyklos mokiniai Biržų gatvę apsodino liepomis, jos ir šiandien tebepuošia Subačių. 1944 m. atidaryta progimnazija. Pirmoji abiturientų laida mokyklą baigė 1950 m., tada mokėsi 28 abiturientai. 1952 m. mokyklai buvo atiduoti du dideli namai, išspręstas patalpų klausimas. Praėjus dar kuriam laikui, buvo pastatytas dabartinis vidurinės mokyklos pastatas.

Pagerbė geriausius

Pasveikinti mokyklos bendruomenės atskubėjo būrys svečių. Buvusi šios įstaigos direktorė Janina Ivanovienė, kuri čia ir mokėsi, ir darbavosi 35 metus, mokyklai linkėjo daug mokinių, o mokytojams – kūrybiškumo ir darnaus tarpusavio bendravimo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Labai puikiai su stogastulpiu sugaplvojot

Rekomenduojami video