2024/04/19

 

SALAMIESTĖNĖ RŪPINASI TAUTIEČIŲ LAISVALAIKIU

Vaida džiaugėsi, kad darbas jos nepririša prie konkrečios vietos, todėl ji gali dirbti ir būdama toliau nuo Vilniaus ar netgi Lietuvos.

Iš Salamiesčio kilusi V. Šulniūtė darbovietės nekeitė nuo studijų pabaigos. Kol kas didelių gyvenimo permainų ji ir toliau neplanuoja.

Iš Salamiesčio kilusi Vaida Šulniūtė dešimt metų gyvena sostinėje. Studijas baigusi mergina pradėjo dirbti ir iki šiol dirba pramogų agentūroje „Vaiduokliai“, kuri organizuoja netradicines ekskursijas ir pramogas. V. Šulniūtė labiausiai vertina laisvės pojūtį, kadangi nereikia būti įstaigoje nuo ryto iki vakaro, o darbas ją lydi kiekviename žingsnyje.

Audinga SATKŪNAITĖ

Pirma darbovietė ilgam

Energinga Vaida sostinės link pasuko dėl studijų: pradžioje ji Vilniaus kolegijoje studijavo verslo vadybą, vėliau metus to paties dalyko žinias gilino Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykloje. Pašnekovė įsitikinusi, kad per verslo vadybos studijas įgytas žinias galima panaudoti daugelyje darbų.

Šiuo metu V. Šulniūtė yra pramogų agentūros „Vaiduokliai“ vadovė ir bendraturtė, o pradėjo nuo vadybininkės pareigų. Pašnekovės istorija, kaip ji atsirado dabartinėje darbovietėje, signalizuoja, kad šis darbas tarsi buvo nulemtas. Mergina pabaigusi studijas rudenį ėmė domėtis darbo skelbimais ir vienas jų ypač patraukęs jos dėmesį. Čia buvo skelbiama, kad pramogų agentūra „Vaiduokliai“ ieško naujo kolektyvo nario. Anot V. Šulniūtės, reikalavimai buvę nemenki, todėl tai ją kiek gąsdinę. Nors ji didelių vilčių į darbą nedėjo, tačiau išbandyti savo jėgų nepabūgo.

„Pati nustebau, kai pakvietė į pokalbį. O po jo praėjus vos kelioms valandoms pranešė, kad mane nori priimti į pramogų agentūros „Vaiduokliai“ komandą. Aš pasidomėjau, kodėl jie pasirinko mane. Buvo pasakyta, kad atrodžiau labai norinti dirbti, energinga ir pozityvi. Taigi galima sakyti, kad laimėjo mano asmeninės savybės“, – kalbėjo Vaida.

Ji minėtoje pramogų agentūroje pradėjo dirbti prieš pusseptintų metų, tuomet įmonė buvo gerokai mažesnė. Padaugėjus darbuotojų, V. Šulniūtė buvo paskirta laikinąja direktore, o vėliau tik kopė karjeros laipteliais į viršų.

Vaida sakė, kad įmonės pavadinimas kilęs iš Vilniaus pirmos ekskursijos, kuri vadinosi „Vaiduokliška naktis“.

„Vienas iš bendraturčių turėjo Rusijoje gyvenantį bičiulį, kuris papasakojo, kad viena agentūra veda ekskursijas po vaiduoklišką Maskvą. Tada jis nusprendė, kad tokią pramogą būtų galima pasiūlyti ir Lietuvoje. Tuomet vyras susirado Vilniuje gidų, kurie buvo pasirengę vesti tokias ekskursijas, pasakojančias apie Vilniaus vaiduoklius“, – pirmus pramogų agentūros žingsnius prisiminė V. Šulniūtė.

Pasak jos, agentūros pavadinimas, gimęs iš originalios ekskursijos, abejingų nepalieka ir yra gerai įsimenamas. Merginos teigimu, tuomet tokios pramogos Vilniuje niekas nesiūlęs, tačiau greitai idėją perėmusios ir kitos pramogų agentūros.

„Mūsų išskirtinumas – originalios ir įdomios pramogos. Norime žmones nustebinti, netgi šokiruoti, todėl pažintinės ekskursijos nėra mūsų svarbiausias dalykas“, – atskleidė Vaida.

Nebijo socialiai jautrių temų

V. Šulniūtė tikino, kad jų siūlomos pramogos ir ekskursijos dėl savo neįprastumo neretai sulaukia ir žurnalistų dėmesio. Viena tokių – „Nuodėmių miestas“, per kurią pasakojama prostitucijos istorija Vilniaus mieste, ir ji ypač populiari tarp įmonių kolektyvų ir mergvakarių dalyvių. Vaida šypsojosi, kad dauguma klientų teiraujasi, ar jie per ekskursiją bus vedami į stotį.

Vaida džiaugėsi, kad darbas jos nepririša prie konkrečios vietos, todėl ji gali dirbti ir būdama toliau nuo Vilniaus ar netgi Lietuvos.

„Ten mes žmonių tikrai nevedame, nes yra kur kas daugiau įdomių dalykų, kuriuos galima papasakoti. Ši darbo sritis anksčiau Lietuvoje buvo legali. Jei šalyje turime tokių faktų, tai nereikia apsimesti, kad jų nebuvo“, – savo mintis dėstė pašnekovė.

Panaši ekskursija, kuria taip pat siekiama skatinti toleranciją, keisti stereotipus ir žmonių įsisenėjusius įsitikinimus, yra „Gėjų takais“, pasakojanti apie homoseksualų gyvenimą. V. Šulniūtė pabrėžė, kad įmonė laikosi nuostatos kiekvienais metais pasiūlyti kažką naujo, apie ką visi kalbėtų ir rašytų. Anot Vaidos, daugiausiai klausimų ir skandalų sukėlusi pramoga buvo „Pasivaikščiojimas po taborą“, kurią įgyvendinti nebuvo lengva užduotis.

„Labai sunkiai sekėsi surasti žmogų, kuris apie gyvenimą tabore galėtų papasakoti įdomiai. Pradžioje galvojame kreiptis į aktorius ir aktorystę studijuojančius studentus, bet norinčių imtis tokios veiklos neatsirado. Nedaug kas remdamasis įvairiais stereotipais nori kelti koją į taborą, nors ši vieta kelia smalsumą“, – tikino pašnekovė.

Vaida pasakojo, kad buvo prasidėjusios derybos su tabore gyvenančia romų atstove ir buvo sutarta dėl bendradarbiavimo, tačiau paprašius jos klientams pateikti ir faktų apie prekybą narkotikais, įmonei buvo uždarytos durys.

„Taboro gyvenimą norėjome parodyti visapusiškai ir kalbėti apie problemą, kuri iš tiesų egzistuoja. Deja, čia ir baigėsi mūsų bendradarbiavimas, todėl turėjome ieškoti kito vedėjo“, – aiškino V. Šulniūtė.

Tuomet ekskursijos vedlio buvo ieškota reabilitacijos centre „Naujas gyvenimas“ ir šios veiklos nusprendė imtis vienas centro darbuotojų. Taip vedėju tapo ilgą laiką narkotines medžiagas vartojęs asmuo, kuris puikiai pažinojo kiekvieną taboro kampelį. Vaida neslėpė, kad po kelių ekskursijų gauta keletas skundų, kad būtų pakoreguotas renginio aprašymas, nes jis yra žeidžiantis, netgi raginimų nutraukti pasivaikščiojimus. Šiuo metu ši ekskursija neberengiama, nes, pašnekovės teigimu, pasikeitė jos vedlio planai, o ir paklausa nebuvo tokia didelė kaip kitų pramogų. Vis dėlto turėję progą dalyvauti klientai liko patenkinti ir, kaip patys teigė, „sulaužė neigiamus stereotipus“.

Pramogos kiekvieno skoniui

V. Šulniūtė pabrėžė, kad dauguma pramogų agentūros „Vaiduokliai“ klientų yra lietuviai ir tik neseniai pradėta orientuotis į užsieniečius. Keletas pramogų siūloma ir išskirtinai vaikams, kurie ypač mėgsta paklaidinimą Trakų rajono miškuose. Šiandien įmonė Lietuvoje siūlo apie 60 pramogų. Dar maždaug tiek pat Latvijoje ir Lenkijoje. Dalis jų yra ekskursijos, o dalis – kitokių pramogų. Anot Vaidos, jeigu viena ar kita pramoga per metus niekas nesidomi, ji išbraukiama iš siūlomų paslaugų sąrašo.

„Naujų ekskursijų būtų galima prigalvoti kiekvieną dieną. Mums svarbu, kad tokios dar niekas neturėtų. Nors, žinoma, turime ir pasikartojančių. Pavyzdžiui, pasivaikščiojimas po Vilniaus požemius. Ši ekskursija 2016 ir 2017 metais buvo pati populiariausia. Praėjusiais metais tapo prieinami Rotušės požemiai. Nors jie iki galo neįrengti, tačiau gana įdomu paklaidžioti po plytinius rūsius“, – tvirtino V. Šulniūtė.

Anot jos, viena populiariausių pramogų – orientaciniai žaidimai mieste. Tarp vasaros pramogų mėgstamas plaukimas naktį Nemunu, žygiai po pelkes Trakuose ir Širvintose, šią pramogą ypač mėgsta bernvakarių dalyviai. Vaida atskleidė, kad nepaklausi buvo prieš vieną iš Helovino švenčių organizuota ekskursija, susijusi su kapinėmis. Anot salamiestėnės, orientaciniai žaidimai galėtų būti organizuojami ir Kupiškio mieste, bet apie tokią galimybę vietiniai niekuomet nesiteiravę.

„Jeigu būtų poreikis, galėtume tokią pramogą suorganizuoti. Mes orientuojamės į didžiuosius miestus, nes agentūros pasiūlymų kainos sąlygiškai aukštos. Todėl yra rizika, kad įdėję pastangų, galime Kupiškyje ir nesulaukti susidomėjusių žmonių“, – tikino pašnekovė.

Vaida yra išbandžiusi beveik visas agentūros „Vaiduokliai“ siūlomas pramogas ir ekskursijas, kai kurias jų ir ne vieną kartą. Ji juokėsi, kad pasiūlymus vertina ne kaip paprastas klientas, o kritišku žvilgsniu.

„Dažniausiai dalyvauju tuomet, kai reikia įvertinti gido sukurtą maršrutą. Mano nuotaika grįžus iš ekskursijos dažniausiai būna pakili, nes sužinau daug naujų dalykų, sugalvoju, ką galima padaryti dar geriau“, – prisipažino V. Šulniūtė.

Jai didžiausią įspūdį palikusi ekskursija „Nuodėmių miestas“, sužavėjo Katedros požemiai ir naktinis Kaunas plaukiant baidarėmis Nemunu, su malonumu mergina dalyvauja įvairiose degustacijose ir orientaciniuose žaidimuose, kuriuos galima pritaikyti pagal kiekvieno žmogaus poreikius ar veiklos sritį. Vaida pastebėjo, kad žmonėms ypač patinka degustuoti įvairius produktus, tačiau alaus degustacijų populiarumas tarp tautiečių slūgsta ir jomis dažniausiai domisi užsienio svečiai.

V. Šulniūtė yra išbandžiusi visas įmonės siūlomas ekskursijas ir pramogas, kai kuriose dalyvavo ne kartą. Ir kaip pati sako, viską vertina kritišku žvilgsniu, o ne kaip paprastas dalyvis.
Nuotraukos iš Vaidos Šulniūtės albumo

Anot pašnekovės, įmonėje dirba tik kvalifikuoti gidai, kurių skaičius nuolat kinta. Per metus įvairių renginių vedėjų ir gidų būna apie 25. Ji pabrėžė, kad gidams privalu turėti Valstybinio turizmo departamento pažymėjimą. Vedėjams reikalavimai paprastesni ir norint jais tapti specialių kursų baigti nebūtina.

„Svarbiausia, kad gidas mokėtų sudominti. Ekskursijos programa gali būti nepriekaištinga, bet kliento įspūdžius lemia gido asmenybė. Pavyzdžiui, yra gidų, kurie puikūs su suaugusiųjų grupėmis, tačiau dirbti su vaikais sekasi ne taip sklandžiai. Todėl stengiamės pažinti gidus ir palaikyti artimus kontaktus“, – tikino Vaida.

Visą laiką su darbu

Vilniuje dešimt metų gyvenanti V. Šulniūtė gimtuosius kraštus, kur gyvena jos močiutė, tėvai ir keletas draugų, aplanko bent kartą per mėnesį, o jei pasitaiko progų, užsuka ir dažniau. Pašnekovė džiaugėsi, kad darbas jos prie konkrečios darbo vietos nepririša, todėl praeitų metų balandį ji dirbo gyvendama Kipre, o dar prieš metus – Prancūzijoje.

„Pagrindinės mano darbo priemonės yra kompiuteris ir internetas. Prieš keletą metų netgi atsisakėme įstaigos, nes agentūros verslas yra internetinis. Klientai pas mus nevaikšto ir pramogas ar ekskursijas užsako telefonu arba elektroniniu paštu. Labai retai, kai užsakymas yra didelis ir nestandartinis, mes susitinkame su klientais“, – atskleidė Vaida.

Ji tikino mylinti savo šalį, tačiau emigracijai griežto „ne“ taip pat nesako. Nors ypatingų išvykimo planų nekuria, bet pasitaikius patraukliai progai ją apsvarstytų. Žvilgsnis svetur neretai nukrypsta tuomet, kai V. Šulniūtė pasiilgsta gero oro. Šiuo metu įmonės direktore dirbanti salamiestėnė tikino, kad darbo srities pernelyg keisti nenorėtų ir ją ypač traukia skaitmeninė rinkodara.

„Darbo įstaigoje nuo 8 iki 17 valandos nenorėčiau, man laisvės pojūtis patinka. Aišku, esu dirbusi ir tokiu ritmu, ir nebuvo jokių problemų. Įkvėpimas dirbti, ypač kūrybišką darbą, man kartais atsiranda ir vakare prieš einant miegoti ar savaitgalį. Dažnai pagalvoju, kad šis darbas man kaip hobis. Mėgstu pacituoti Konfucijų: „Pasirink mėgstamą darbą ir tau nė vienos gyvenimo dienos nereikės dirbti“, – aiškino Vaida.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video