2024/03/29

 

BŪSTO NUOMOTOJAI ŠEŠĖLYJE NEPALIEKAMI

Nors būstų turėtojams nuoma gali būti papildomas pajamų šaltinis, bet kupiškėnai gyvenamojo ploto svetimiems nelinkę užleisti. Viena priežasčių – papildomų mokesčių baimė, tačiau atsiranda ir drąsių būstų šeimininkų, kurie teikiamas paslaugas bando nuslėpti. Valio Staburo nuotrauka

Didžioji dauguma ieškančių išsinuomoti būstą mieste ir rajone žmonių dalyvauja tarsi loterijoje, nes rasti gyvenamąjį plotą yra nemenkų jėgų reikalaujanti užduotis. Tikėtina, kad tuščių būstų, kuriuose galėtų apsigyventi būsimi nuomininkai, yra apsčiai, tačiau ko iš tiesų bijo potencialūs vietos nuomotojai: nepaklusnių nuomininkų, papildomų mokesčių naštos ar būti stebimi su didinamuoju stiklu?

Audinga SATKŪNAITĖ

Vienas iš dviejų būdų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pastaruoju metu daug dėmesio skiria, kad pajamas už nuomą gaunantys asmenys mokėtų nustatytus mokesčius ir dalį nuompinigių atiduotų valstybei. Iki šiol juos moka tik maža dalis būsto nuomotojų, ne išimtis ir Kupiškio rajone.

Nuomotojai su būsimais nuomininkais neretai sudaro butų nuomos sutartis, tačiau ji neatskleidžia fakto, ar būsto šeimininkas moka nustatytus mokesčius. Nekilnojamojo turto ekspertai būsto nuomininkams pataria sudarant nuomos sutartį visuomet paprašyti savininko pateikti dokumentus, įrodančius, kad nuomą jis vykdo legaliai.

VMI Mokestinių prievolių departamento Kupiškio poskyrio vedėja Joleta Stankevičienė sakė, kad pastaruoju metu gyventojų mokestinis sąmoningumas auga ir vis daugiau asmenų, turinčių informacijos apie galimus mokestinius pažeidimus, duomenis perduoda VMI.

Norint legaliai nuomoti turtą asmuo gali pasirinkti vieną iš būdų: pasiimti verslo liudijimą arba kasmet deklaruoti gautas pajamas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video