2024/03/29

 

KURS ODONTOLOGO PASLAUGŲ TEIKIMO NAMUOSE MODELĮ

Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Šiuo metu rengiamas svarbus socialinis bandomasis projektas, kurio tikslas – gerinti odontologinės priežiūros paslaugų prieinamumą žmonėms, turintiems negalią, ir sukurti odontologinės pagalbos ir priežiūros paslaugų teikimo namuose modelį. Bandomasis projekto etapas, kai pacientus lankys dvi medikų brigados, vyks Vilniaus mieste ir rajone.

Ar būtų reikalinga odontologo pagalba namuose Kupiškio rajone? Ar šiuo metu visiems sunkią negalią turintiems kupiškėnams yra prieinamos odontologo paslaugos?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Didžiausias stabdys – įrangos stoka

Sunkią negalią turintys Kupiškio rajono gyventojai gali sulaukti integralios pagalbos namuose. Tik ši paslauga neaprėpia specifinės odontologinės pagalbos. Kas dar šiek tiek gali judėti, patys stengiasi apsilankyti pas dantų gydytoją. Pavyzdžiui, Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centre (PASPC) judėjimo negalią turintys žmonės gali pasinaudoti liftu, kad nusigautų iki odontologo kabineto.

Šios įstaigos direktorė Dovilė Kulbokienė sakė, kad būtų sunku suformuoti mobilią odontologų brigadą, kuri lankytų pacientus namuose. Rajone šiuo metu stinga šios srities gydytojų. Poliklinika neteikia protezavimo paslaugų. Čia padirbėję jauni gydytojai odontologai kuria savo verslą, išeina dirbti į privatų sektorių.

Kupiškio PASPC šiandien dirba tik du odontologai – Diana Aleknienė ir Aloyzas Neniškis, Skapiškyje – Zina Beleckienė. Šimonių odontologė išėjo vaiko priežiūros atostogų. Į Subačių važinėja dvi odontologės iš Panevėžio, turinčios čia po pusę ir ketvirtį etato.

„Minimali pagalba, pavyzdžiui, jei prireikia ištraukti dantį, gali būti teikiama ir namuose. Tokių atvejų pasitaikė. Odontologui tai procedūrai atlikti užtenka replių ir švirkšto su skausmą malšinančiais vaistais. Sudėtingesnėms šios rūšies paslaugoms reikalinga speciali mobili įranga. Mes tokios neturime. Jei kas tą įrangą dovanotų, tai iš esmės viską gerai organizuojant, įtraukiant ir privačiai dirbančius medikus į šį projektą, tokią paslaugą būtų įmanoma teikti ir rajone. Juolab kad Kupiškio PASPC, ambulatorijos turi transportą“, – išsakė savo nuomonę pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • privačiose gal ir daugumoj gerai dirba, bet žiurekit kokios kainos ir vistiek kokybes nera. Pas tą užsenieti,,Kupadenta“ kainos kosmines, be 50-60 E neik i patalpas, bet man tvarke tvarke ir labai nekaip padare, danyje kanalu aibes, o kiek žinau 2 ar 3 tai vieną danti gyde pusantro men, ir kiekvieną kart po 6-50-60 euru paima, geriau be,, dantu “ sedet, kiek galima jiem kišenes kraut

  • Siuo metu ne visiems prieinamos geros odontologo paslaugos.Gerai taiso ir protezuoja tik privaciose,bet kainos ne visu kisenei…

Rekomenduojami video