2024/03/29

 

TARPTAUTINIAI JAUNIMO MAINAI

Aktyvus darbas ties projekto idejomis

„Sužinok, mąstyk, rinkis“

Lapkričio 21–25 d. Konsultacijų ir iniciatyvų centro „Tavo laikas“ vadovė Gaila Matulytė kartu su jaunimo klubo „Apkrit@i“ narėmis Vilija Jackevičiūte ir Simona Petrulyte dalyvavo tarptautiniuose mokymo kursuose „Eye Opener“ („Atverkime akis“), kurie vyko Islandijos sostinėje Reikjavike. Labai smagu, kad informaciją apie šiuos mokymus surado gimnazistė Simona, susidomėjusi tarptautinių jaunimo mainų rengimo tematika ir pradėjusi svarstyti apie dalyvavimą pirmą kartą tokio pobūdžio tarptautiniame renginyje. Šie mokymai įdomūs tuo, kad dalyvių grupes sudarė jaunimo darbuotojai ir jaunuoliai iš 8 šalių, tad iškeliauti į Islandiją su savo komanda buvo daug drąsiau. Kartu buvo galima gilintis, kaip efektyviai bendradarbiauti su jaunimu rengiant projektus, juk gana dažnai projektus jaunimui rašo suaugusieji, bandydami atspėti tikruosius jaunimo poreikius, idėjas, nerasdami laiko ir kantrybės įtraukti jaunuolių į visus projektų įgyvendinimo etapus.

Penkių dienų programa leido ne tik geriau suvokti tarptautinių jaunimo mainų esmę, Europos Sąjungos programos „Erasmus+“ teikiamas galimybes, bet ir pažinti kitų šalių – Islandijos, Norvegijos, Graikijos, Italijos, Portugalijos, Olandijos, Suomijos – kultūras, užmegzti naujus ryšius.

Dalyvių įspūdžiai

Gaila Matulytė

Norvegijos ir Lietuvos atstovės planavo naujo projekto veiklas.

Regis, jaunimo darbe turiu sukaupusi nemažai patirties, dalyvavusi tarptautiniuose renginiuose per 20 šalių ir jau mėginu užleisti vietą jaunesniems, tačiau labai džiugu, kad jaunimas ateina su savo iniciatyva, smalsumu, noru tobulėti. Islandijoje lankiausi antrą kartą (pirmąkart – įgyvendinant Kupiškio vaikų lopšelio-darželio „Saulutė“ partnerystės projektą), tačiau visada traukė ten sugrįžti, ypač nagrinėjant naujas temas, susitinkant įdomius žmones.

Šį kartą galėjome dalytis naujais darbo su jaunimu metodais, užmegzti naujus ryšius, gvildenti bendrų projektų idėjas. Natūraliai kilo diskusijos apie emocinės sveikatos stiprinimą ir savižudybių prevenciją. Islandija pastaruoju metu susiduria su jaunuolių savižudybėmis dėl riboto psichikos sveikatos specialistų prieinamumo, retai kurioje mokykloje dirba psichologai, o žmonių savijautą dažnai lemia ilgą laiką trunkantis tamsusis metų periodas.

Islandija, kaip šalis, visada žavi saugumo ir stabilumo pojūčiu, aukšta ekonomika (kartu stebina ir didelėmis kainomis!), žemu nedarbo lygiu (vos 1 proc.), žmonių nuoširdumu, gamtos unikalumu. Vulkaninės kilmės saloje įsikūrusios šiauriausios valstybės gyventojai bei turistai nuolat jaučia vulkanų išsiveržimo grėsmę (net ir šiais laikais neįmanoma nuspėti jų „prabudimo“), ilgomis žiemos naktimis gali grožėtis šiaurės pašvaistėmis, mėgaujasi po atviru dangumi įsikūrusiais geoterminiais baseinais, šiltai įsisupa į visus įmanomus šiltus drabužius ir mėgina įveikti atšiaurias gamtos sąlygas, gali atvirai bendrauti ir garsiai juoktis stilinguose baruose, klausydami gyvos muzikos. Džiaugiuosi, galėjusi dar kartą visa tai patirti.

Labai svarbu neužsidaryti savo namuose ir savo vietos bendruomenėse, nes pasaulis yra labai įdomus, įkvepiantis, spalvingas. Po kiekvienos kelionės grįžtame patobulėję. Taip pat labai gera prisidėti prie jaunuolių ugdymo, jų atvirumo pasauliui.

Vilija Jackevičiūtė

Tarpkultūrinis vakaras retro tema.

„Eye Opener“ mokymai – nesuskaičiuojamų įspūdžių gausybė. Ne vien tik todėl, kad tai pirma mano kelionė lėktuvu, o dar į tokią tolimą šalį! Mane labai nustebino Islandijos žmonių pasitikėjimas vieni kitais, nuo jų sklido toks bendruomeniškumas, kurį būtų smagu jausti ir Lietuvoje.

Mes dirbome tarptautinėje motyvuotų ir kūrybingų žmonių komandoje, dažnai pasiskirstydami į grupes ir taip lavindami savo bendradarbiavimo įgūdžius, gilindami turimas žinias apie jaunimo mainų programos rengimą. Susipažinome ne tik su naujais žmonėmis, bet ir daugiau sužinojome apie save: kas sekasi geriau, kur dar reikėtų įdėti daugiau pastangų, ką dar galiu išmokti ir pan. Dar viena priežastis, kodėl mokymai buvo tokie vertingi, yra tokia, kad vadovai ir dalyviai galėjo dalytis savo patirtimi rengiant projektus ir apskritai dirbant su jaunais žmonėmis. Taigi į Lietuvą sugrįžome pasipildžiusios motyvacijos ir įkvėpimo atsargas naujoms veikloms! Patirtis, žinios, idėjos, ryšiai ir bendraminčiai – štai ką gali įgyti dalyvaudamas tokiuose mokymuose, kaip šie. Labai viliuosi, kad greitu metu mūsų krašte pavyks surengti įdomius jaunimo mainus!

Simona Petrulytė

Visų pirma džiaugiuosi gauta proga didinti pasaulio suvokimą ir žinių bagažą apie projektų rašymą. Viena iš paskatų, kodėl nusprendžiau užsiregistruoti į šiuos kursus, buvo noras sukurti tarptautinius mainus savo miestui, įtraukti miesto jaunimą aktyviai leisti laisvalaikį, motyvuoti juos plėsti savo galimybes, pažintis. Dalyvavimas šiuose kursuose leido užmegzti naudingas partnerystes, padėjo plėtoti projekto idėją ir pradėti ją įgyvendinti praktiškai su profesionalų pagalba. Tai ir puiki proga tobulinti anglų kalbos įgūdžius, gilinti geografijos žinias, kurių apie Islandiją turėjau ypač mažai.

Po ilgo ir varginančio 4 valandų skrydžio nusileidus vulkaninėje saloje, žavėjo aukštas gyvenimo lygis, žmonių ramybė, ankstyvos kalėdinės dekoracijos norint susikurti jaukumą, kai dienos šviesos tuo tarpu pas juos buvo tik apie 4 valandas… Naktį vaikštant Reikjaviko gatvėmis, buvo sunku žiūrėti po kojomis, kai akys vis tikėjosi danguje pamatyti vadinamąją Aurorą, arba šiaurės pašvaistę.

Tarpkultūrinis vakaras žavėjo galimybe skonio receptoriais pakeliauti po pasaulį ir išragauti maisto pradedant skirtingų regionų sūriais ir baigiant šiurpą keliančiu rykliu. Tad šios kelionės dienos buvo vertingos ne tik man kaip asmenybei, bet ir tikiuosi, kad gauta motyvacija bei žinios pravers mūsų iniciatyvų klubui „Apskrit@i“ ir miestelio bendruomenei.

Parengė Gaila Matulytė

Nuotraukos iš dalyvių albumų

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video