2024/03/28

 

PAGERBKIME KONSTITUCIJOS DIENĄ IŠKELDAMI VĖLIAVAS

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Spalio 25-ąją Lietuvoje minime Konstitucijos dieną. Primename, kad ši diena Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatyme priskirta prie atmintinų dienų, todėl šią dieną Lietuvos valstybės vėliava prie valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų turi būti iškelta 7 valandą ir nuleidžiama 22 valandą.

Įstatymas numato, kad trispalves privaloma iškelti per tris valstybines šventes: Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – Vasario 16-ąją, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną – Kovo 11-ąją, Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną – Liepos 6-ąją. Šio įstatymo reikalavimo privalo laikytis visi: valstybės ir savivaldybės institucijos, organizacijos, privačios įstaigos, gyventojai. Vėliava turi būti iškelta nuo 7 iki 22 valandos

Įvairių tautinių ir religinių švenčių ar kitomis minėtinomis dienomis, tokiomis kaip sausio 1-oji – Lietuvos vėliavos diena; sausio 13-oji – Laisvės gynėjų diena; vasario 24-oji – Estijos nepriklausomybės diena; kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena; gegužės 1-oji – Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą diena; gegužės 9-oji – Europos diena; birželio 14-oji – Gedulo ir vilties diena (su gedulo ženklu); birželio 15-oji – Okupacijos ir genocido diena (su gedulo ženklu); liepos 15-oji – Žalgirio mūšio diena; rugpjūčio 23-oji – Europos diena stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti ir Baltijos kelio diena; rugpjūčio 31-oji – Laisvės diena; rugsėjo 23-oji – Lietuvos žydų genocido diena (su gedulo ženklu); spalio 25-oji – Konstitucijos diena; lapkričio 18-oji – Latvijos nepriklausomybės paskelbimo diena; lapkričio 23-oji – Lietuvos karių diena) individualūs asmenys vėliavas gali kelti savo nuožiūra, tačiau vėliavos turi būti iškeltos prie valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų.

Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymas reglamentuoja Lietuvos valstybės vėliavą, kitas vėliavas, jų aprašymus, oficialaus naudojimo principus ir tvarką, atsakomybę už vėliavų iškėlimo tvarkos pažeidimus ar vėliavų išniekinimą, vėliavų gamybą ir priežiūrą. Įstatymas nustato − prie, virš ar ant kokių pastatų ir kuriomis dienomis turi būti keliama Lietuvos valstybės vėliava.

Kultūros ministerijos inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video