2024/04/24

 

DĖL SKAIDRIOS POLITIKOS SUREMIA PEČIUS

Sužinok, mąstyk, rinkis

Pilietinė iniciatyva „Baltosios pirštinės“ pirmuosius žingsnius pradėjo dėlioti po 2012 metų spalį vykusio Seimo rinkimų pirmo turo. Jos atsiradimą lėmė siekis nepraleisti pro akis masinio balsų pirkimo ir korupcijos.

Visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė atskleidė, kad visuomenės, žiniasklaidos ir rinkimų organizatorių dėmesio sulaukusi iniciatyva pasiteisino. O intensyviai plėtojanti veiklą organizacija tapo neatsiejama rinkimų dalimi.

Kiekvieną rinkimų stebėjimą organizuoja biuro savanoriai, kurių komanda per rinkimus padidėja iki 20 asmenų.

Audinga SATKŪNAITĖ

Savanoriams taikomi reikalavimai

 

Periodu tarp rinkimų komandą sudaro apie 10 ilgalaikių nuolatinių organizacijos savanorių. M. Šaraitės tikinimu, rinkimams stebėti yra buriamas ir atnaujinamas nacionalinis savanorių tinklas, šiuo metu vienijantis 2 tūkst. aktyvių piliečių. Jaunuoliai, norintys prisijungti prie „Baltųjų pirštinių“ komandos, turi užsiregistruoti, o atitikus keliamus reikalavimus jiems privaloma dalyvauti mokymuose ir išlaikyti žinių patikrinimo testą.

Pasak M. Šaraitės, „Baltosios pirštinės“ veikia savanoriškais pagrindais ir tik rinkimų stebėjimui organizuoti yra samdomi darbuotojai.

„Tai, visų pirma, visuomeninis judėjimas, kuris įformintas nuo 2014 metų pabaigos ir nuo tada veikia nevyriausybinės organizacijos principais“, – kalbėjo organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė.

Pašnekovė įsitikinusi, kad jaunoji karta tampa pilietiškesnė, tai patvirtina Pilietinės galios indekso rezultatai.

„Natūralu, kad bręstanti ir iš Vakarų besimokanti demokratija su stiprėjančia pilietine visuomene stengiasi kovoti su korupcija visose gyvenimo srityse ir Lietuva tampa vis skaidresne valstybe. „Baltosios pirštinės“ stengiasi prie to aktyviai prisidėti ir reikšmingiausius savo darbus paliekame vertinti visuomenei“, – pabrėžė M. Šaraitė.

Kupiškyje – pradininkas

Šiais metais Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnaziją baigęs kupiškėnas Vygantas Karolis Valma yra vienas aktyviausių organizacijos „Baltosios pirštinės“ savanorių. Jis domėtis politika pradėjo prieš 3–4 metus ir vis labiau pažindamas šią sritį suprato, kad ji gali būti labai nedemokratiška ir nesąžininga. Tada gimė noras prisijungti prie organizacijos „Baltosios pirštinės“ ir dalyvauti rinkimų stebėjimo procese.

„Savanorio anketą užpildžiau be didelių dvejonių. Tą „Baltųjų pirštinių“ internetiniame puslapyje gali padaryti bet kuris mūsų. Taip pat šiuo savo žingsniu siekiau Kupiškio jaunimui suteikti dar vieną iniciatyvą“, – teigė V. K. Valma.

Vaikinas apie organizaciją „Baltosios pirštinės“ išgirdo lankydamasis įvairiuose renginiuose ir mokymuose, kuriuose susidurdavo ir su pilietinės iniciatyvos atstovais. Pabendravęs su jais V. K. Valma išsiaiškino, kad Kupiškyje nėra nė vieno šios organizacijos atstovo ir koordinatoriaus. Ši žinia dar labiau motyvavo jaunuolį ir sustiprino norą įsitraukti į komandos veiklą.

Bėgant laikui kupiškėnas sužinojo, kad jo pažįstami ir draugai iš kaimyninių miestų – Biržų ir Rokiškio – taip pat yra šios organizacijos savanoriai. Jie mielai su V. K. Valma pasidalijo informacija apie organizacijos „Baltosios pirštinės“ veiklą ir paragino vaikiną prisijungti.

Į komandą – tik artimiausi žmonės

Kupiškėnas į pilietinės iniciatyvos vienijančių žmonių būrį įsijungė turėdamas tikslą prisidėti kuriant skaidrią politiką Lietuvoje ir norėdamas pritraukti jaunimą labiau domėtis politika ir skatinti jų sąmoningumą šioje srityje.

„Tie žmonės, kurie įsitraukė vykdant organizacijos veiklą Kupiškyje, yra sąmoningesni nei to nepadarę jų bendraamžiai. Tikiu, kad man išvažiavus studijuoti atsiras jaunuolių, kurie sutiks koordinuoti veiklą mieste ir suburs dar daugiau žmonių. Manyčiau, tikslas būtų pasiektas, jei atsirastų iniciatyvių pasekėjų, nebijančių tęsti tai, ką pradėjome“, –optimizmo nestokojo pašnekovas.

Pradėjęs koordinuoti „Baltųjų pirštinių“ veiklą Kupiškyje jis pirmiausiai turėjo suburti savo komandą, kuri padėtų užtikrinti skaidrius rinkimus. Skelbimus su kvietimu prisijungti vaikinas platino Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje, su kuria šią vasarą atsisveikino, internete, įvairiose grupėse ir kitur.

„Po dviejų savaičių laukimo mano komandoje buvo tik tie žmonės, kurie mane visuomet lydi. Tai yra artimiausi ir geriausi draugai, palaikantys mano veiklą ir iniciatyvas. Kiti prisijungti nepanoro, nes jų neįtikinau, kad tai yra svarbu“, – atskleidė jaunuolis.

Pasak V. K. Valmos, jaunuoliai yra riboti ir bijantys iššūkių bei iniciatyvų, ypač jei jos susijusios su politika. Tai sritis, kuri vis dar nėra patraukli. Pašnekovas pabrėžė, kad jaunimo apolitiškumą galima traktuoti dviprasmiškai.

„Pirma, tai gali būti jų pačių kaltė, nes jie bijo iššūkių. Antra, pačios politinės sistemos Lietuvoje atbaido jaunimą. Pavyzdžiui, keldamos įvairius skandalus. Todėl neigiamas požiūris politikų atžvilgiu formuojasi ne tik jaunimo, bet ir didžiosios dalies Lietuvos gyventojų galvose“, – savo nuomonę išsakė V. K. Valma.

Pirmi rinkimai – su įspūdžiais

Kupiškėnas prisiminė, kad rinkimuose su „Baltųjų pirštinių“ savanoriais dalyvavo dar tuomet, kai jam nebuvo aštuoniolikos. Anot pašnekovo, nepilnamečiai stebėtojai rinkimus gali sekti tik lauke, į rinkimų apylinkės vidų jiems yra draudžiama užeiti.

„Tuomet pilnamečiai savanoriai su Vyriausiosios rinkimų komisijos išduotais pažymėjimais mane, kaip koordinatorių, negalintį užeiti į vidų, informuodavo, kaip jiems sekasi ir kokie pažeidimai yra fiksuojami. – pasakojo V. K. Valma. – Tą dieną labai smarkiai lijo, bet kupiškėnai savanoriai nepabijojo lietaus ir visą dieną pagal sudarytą grafiką keisdami budėjimo vietas stebėjo rinkimus.“

Pašnekovo teigimu, šiandien viskas yra labai smarkiai apribota įstatymiškai, todėl norint jaunam žmogui pasiekti valdžios atstovus reikia pildyti daug dokumentų. O tai numuša jaunuolio norą kurti iniciatyvą ar siekti kilnesnių tikslų.

„Jauni žmonės po vieną negali būti išgirsti, todėl ir yra kuriamos organizacijos, vienijančios tokius asmenis. Pavyzdžiui, Lietuvos mokinių parlamentas, „Baltosios pirštinės“, jaunimo iniciatyva „Žinau, ką renku“. Jos perduoda labai svarbią žinią ne tik Lietuvos valdžiai ar visuomenei, bet ir visam pasauliui, kad jaunimas nori keisti pasaulį ir būti išgirstas“, – pabrėžė V. K. Valma.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video