2024/03/28

 

VASARA BE ATOSTOGŲ – SVARBIAUSIA TEIGIAMAS POŽIŪRIS

Psichologė Valija Šap pabrėžia, kad atostogos kiekvienam žmogui yra tiesiog būtinos. Jurgitos Banionienės nuotrauka

Nors dabar nemaža dalis žmonių atostogas planuoja ne per patį vidurvasarį, bet ir rudeniop ar kitais metų laikais, vis gi atostogų laikas vasarą yra populiariausias. O ką daryti tiems, kurie neturi galimybės atostogauti šiltuoju metų laiku, kaip nepervargti ir tiesiog neperdegti? Apie tai pasikalbėjome su psichologe Valija Šap.

Jurgita BANIONIENĖ

Vasarą be atostogų gana liūdna. Ką patartumėte tiems, kas jų neturi?

Pirma, pati svarbiausia dalis, yra žmogaus nusiteikimas ir mintys. Jei jis, žinodamas, kad neturės vasarą atostogų, jau nuo jos pradžios ima gailėtis savęs, nuolat galvoti, kaip jam blogai, visi ilsisi, o jis negali, vasara bus prasta. Tuomet žmogus iš karto save ir nuteikia labai pesimistiniam požiūriui į pačią vasarą, taip pat negatyviam požiūriui į darbą.

Jei asmuo gali rinktis atostogas kitu metų laiku, patarčiau tą daryti Kalėdų, Naujųjų metų laikotarpiu. Tuomet, kai kolegos, pažįstami, giminaičiai eina atostogauti, jis gali galvoti: „Na ir gerai, aš neatostogausiu vasarą, bet visą šventinį laikotarpį, kai kiti dirbs, galėsiu skirti namams ir šeimai.“ Tai racionalus ir pozityvus paaiškinimas sau, kad vasara be atostogų nėra kažkokia tragedija, nes labai geras laikas laukia kitu metu.

Antra, natūralu, kad vasarą poilsio norisi daugiau. Tikros vasaros, saulės, kuri taip reikalinga, mes turime labai mažai, tad ypač tie žmonės, kurie dirba patalpose, turėtų susiplanuoti darbus taip, kad būtų galimybė atitrūkti nuo jų, išvažiuoti, pabūti gamtoje. Tarkime, žmogus susikuria planelį, kad visus namų ūkio darbus atliks kasdien po darbo dienos ir jau penktadienio pavakarę bus laisvas bei galės iki pat sekmadienio vakaro skirti laiko sau. Toks planas suteikia dvigubą naudą – žmogus turi laisvą savaitgalį, be to, visą darbo savaitę planuodamas pasidovanoti poilsio dienų yra geresnės nuotaikos.

Būtų labai gerai išvykti iš savo namų – nebūtinai į tolimą kelionę. Užteks apsilankyti pas giminaičius, pabūti prie vandens telkinio. Atitrūkti nuo namų aplinkos, buities yra būtina. Ypač tai svarbu moterims. Jei jos lieka namie ir nusprendžia, kad nieko neveiks, ilsėsis, vis tiek būtinai atras veiklos – gamins valgyti, tvarkysis ir pan.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video