2024/03/28

 

KEIČIASI VAIRAVIMO EGZAMINŲ TVARKA

Lengvųjų automobilių (B kategorijos) egzaminavimo naujovė įsigalios nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. Valio Staburo nuotrauka

Lengvųjų automobilių (B kategorijos) egzaminavimo naujovė įsigalios nuo 2017 m. rugsėjo 1 d.
Valio Staburo nuotrauka

Vairavimo egzamino metu atsisakoma pratimų aikštelėje, o įgūdžiai bus tikrinami realiame eisme. Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas pirmadienį pasirašė įsakymą, kuriuo iš esmės keičiama vairuotojų egzaminavimo tvarka, prisidėsianti prie saugaus eismo šalyje.

Ši vairavimo praktikos egzamino „Regitroje“ naujovė leis būsimiems vairuotojams pademonstruoti tinkamų sprendimų priėmimo gebėjimus bei skatins vairavimo instruktorius dėmesį mokymo proceso metu sutelkti ne tik į transporto priemonės valdymo įgūdžių meistriškumo mokymą, bet ir į pavojų kelyje atpažinimą, ryžtingo ir atsakingo elgesio svarbą ir jo ugdymą.

Vidaus reikalų ministro teigimu, pasikeitusi tvarka prisidės prie saugesnio eismo ir atsakingo vairavimo.

„Tokia sistema veikia daugelyje ES šalių. Įvedant naujoves baimintasi, kad sumažės išlaikymo procentas, tačiau tokių tendencijų nepastebėta. Tikiuosi, kad pakeitimas prisidės prie saugesnio eismo ir ypač nepatyrusių vairuotojų atsakingo vairavimo“, – aiškino E. Misiūnas.

Pasak vairavimo ekspertų, daug dabar aikštelėse atliekamų pratimų realiame eisme neturi jokios prasmės, pavyzdžiui, apsisukimas ribotame plote: jis aikštelėje visiškai bereikšmis, nes iš tiesų egzaminuojamasis turi gebėti teisingai įvertinti savo jėgas apsisukti numatydamas, kaip jo sprendimas paveiks kitų automobilių vairuotojų važiavimą: ar jis spės atlikti manevrą, ar susitvardys jį tęsti, jeigu kas nekantraudamas panaudos garsinį signalą, ar iš akių kontakto veidrodėlyje atskirs, kad kitas vairuotojas leidžia baigti manevrą saugiai.

Lietuvai laipsniškai pereiti prie tikro vairavimo (angl. natural driving) patikros ES šalyse narėse vykdomus vairavimo egzaminus audituojantys Tarptautinės vairuotojų egzaminavimo komisijos (CIECA – International Commission for Driver Testing) ekspertai rekomendavo dar 2009 metais.

Lengvųjų automobilių (B kategorijos) egzaminavimo naujovė įsigalios nuo 2017 m. rugsėjo 1 d.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video