2024/04/19

 

EUROPAI DVOKIA LIETUVIŠKOS IŠVIETĖS

Lietuviškos išvietės Europą suerzino ne juokais. Jei šalyje padėtis nepasikeis, jai gresia milijoninės baudos. Rasos Čepaitės nuotrauka

Lietuviškos išvietės Europą suerzino ne juokais. Jei šalyje padėtis nepasikeis, jai gresia milijoninės baudos.
Rasos Čepaitės nuotrauka

Europos Komisija prieš Lietuvą pradėjo pažeidimo procedūrą dėl to, kad didelė dalis šalies gyventojų vis dar nėra prisijungę prie centralizuotos nuotekų tvarkymo sistemos. Valdininkai privalo imtis neatidėliotinų veiksmų, kad centralizuotų tinklų naudotojų skaičius šoktelėtų. Mūsų šalies gyventojai, skirtingai nei Europoje, dar puikiai įsivaizduoja gyvenimą kieme, kur šalia stovi šulinys ir lauko tualetas. Jeigu šalis neįvykdys įsipareigojimų ir nesusitvarkys su vietinių kanalizacijų problema, jai gresia milijoninės baudos.

Audinga SATKŪNAITĖ

Reikia paspausti

Aplinkos ministerija suka galvas, kaip išvengti nuobaudų, ir žada perskirstyti prioritetus – didesnis dėmesys planuojamas skirti mažesnėms gyvenvietėms, kuriose gyvena mažiau nei du tūkstančiai žmonių. Planuojama, kad vandens tiekėjai bus įpareigoti geriamojo vandens ir nuotekų infrastruktūros įvadus ir išvadus nutiesti iki būsto, o ne tik iki gyventojo sklypo, kaip yra šiuo metu. Pagal Europos Sąjungos direktyvas, vietose, kuriose gyvena daugiau nei du tūkstančiai gyventojų, prie centralizuotų nuotekų surinkimo sistemų prisijungusių skaičius turi būti beveik šimtaprocentinis.

„Kupiškio vandenų“ direktorius Vidas Zulonas tvirtino, kad norą jungtis prie centralizuotos nuotekų sistemos stabdo finansų stoka. Jis mano, jog poveikį žmonių sąmonei gali daryti per ilgą laiką susiformavę įpročiai ir konservatyvumas.

„Kai niekas labai nespaudžia, tai žmonės ir nemąsto apie ateitį. Turi lauko tualetą ir juo sėkmingai naudojasi. Be to, dauguma miesto ir rajono gyventojų yra pensinio amžiaus, todėl tikrai ne visi turi pinigų prisijungti prie centralizuotos nuotekų surinkimo sistemos“, – sakė V. Zulonas.

Jis tvirtino, kad gyventojai nuolat raginami atsisakyti vietinės kanalizacijos, ir pasidžiaugė, jog situacija Kupiškio mieste ir rajone nėra ypač bloga. Anot pašnekovo, ten, kur buvo sudarytos sąlygos prisijungti prie centralizuotos nuotekų surinkimo sistemos, beveik 90 procentų gyventojų tokia galimybe pasinaudojo. Mieste prisijungusiųjų netgi mažiau nei rajone, nes ne visose gatvėse yra pakloti tinklai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video