2024/05/03

 

Į socialinę globą – per žmogaus teisių prizmę

Seminaro dalyviai apžiūrėjo Subačiaus senelių namus.
Autorės nuotrauka

Į Kupiškio socialinių paslaugų centro padalinį, Subačiaus senelių globos namus, birželio 6 dieną buvo susirinkę Panevėžio apskrities socialinių paslaugų įstaigų atstovai. Čia jiems seminarą „Žmogaus teisių principais grįsta vyresnių asmenų priežiūra“ buvo surengusi Seimo kontrolierių įstaiga ir Europos nacionalinių žmogaus teisių institucijų tinklas (angl. ENNHRI).

Pagarba ir suvaržymų taikymas

Saugumo klausimus socialinės priežiūros institucijose aptarė Kristina Brazevič, Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro patarėja.
„Visus mus valstybė teisiškai traktuoja kaip lygiaverčius. Žmogaus apsauga neturi pažeisti žmogaus orumo, privatumo ribų“, – pabrėžė kalbėtoja.
Pasak jos, labai svarbus yra darbuotojų elgesys su socialinės globos įstaigos gyventojais. Tas bendravimas privalo būti grįstas pagarba, pasitikėjimu. Pabrėžta, kad labai svarbus veiksnys yra informacija. Gyventojai turi žinoti, kur kreiptis, jei patiria blogą elgesį. Įstaigos vadovas privalo apie tai žinoti.

K. Brazevič sakė, kad socialinės priežiūros įstaigos gyventojams turi būti sudarytos sąlygos bet kada išsikviesti pagalbą (mygtukai kambariuose ir asmeninės higienos patalpose), saugiai judėti patalpose (liftai, keltuvai kopikliai, neslidi grindų danga) ir įstaigos kieme, žinoti (turi vykti mokymai), kaip išsikviesti pagalbą kilus gaisrui ar nutikus kitiems ekstremaliems įvykiams. Šiuolaikinės socialinės globos įstaigos yra statomos vieno aukšto, kad būtų patogu judėjimo negalią turintiems žmonėms.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video