2024/05/08

 

Dvasininkui – garbingas apdovanojimas

Antradienį buvo pagerbtas kunigas F. Ereminas, kuris, nepaisant pavojų, Antrojo pasaulinio karo metais išgelbėjo žydaitės Rachelės Rozenbergaitės gyvybę ir ją globojo. Pasaulio tautų teisuolio medalį ir garbės raštą iš Izraelio valstybės nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus Lietuvai Amiro Maimono (dešinėje) rankų atsiėmė kunigo artimasis Tauras Budzys.
Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

Antrojo pasaulinio karo metais vykdytas genocidas yra žydų bendruomenės skaudulys, kuris nepavaldus laikui, todėl kadaise išgelbėtos gyvybės nepamirštamos ir šiandien.

Suteiktas garbingas vardas

Kupiškyje kunigavusiam dvasininkui Feliksui Ereminui, iš genocido gniaužtų išgelbėjusiam žydaitę Rachelę Rozenbergaitę, Pasaulio Tautų Teisuolio vardas buvo suteiktas 2013 metais. Tačiau dvasininko artimiesiems Povilo Matulionio progimnazijoje Izraelio valstybės nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvai Amiras Maimonas medalį įteikė tik antradienį. Garbus miesto svečias pasidžiaugė, jog pagaliau atėjo diena įvykdyti tai, kas turėjo būti padaryta daug anksčiau.

Pasaulio Tautų Teisuolio vardą turi 891 lietuvis, tarp jų 159 dvasininkai. Tokį pripažinimą Izraelio valstybė suteikia žmonėms, kurie Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjo persekiojamus žydų tautybės žmones. Jeruzalėje įkurtas Holokausto aukų ir didvyrių atminties muziejus, institutas Jad Vašem siekia įamžinti žydų gelbėtojus, apdovanoja juos Pasaulio Tautų Teisuolių raštais ir medaliais. Šių žmonių vardas yra įamžinamas ir memorialinio muziejaus Garbės sienoje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Audinga SATKŪNAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video