2024/04/20

 

Tvarkingos laimikio apdorojimo aikštelės stabdo afrikinį kiaulių marą

Taip atrodo vieno būrelio pagal reikalavimus įrengta atliekų duobė.
Vidos Kaupienės nuotrauka

Medžioklės plotų naudotojai privalo savo medžioklės plotuose įrengti sumedžiotų laukinių gyvūnų pirminio apdorojimo aikšteles. Tos aikštelės turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Jų tinkamumą eksploatuoti tikrina rajonų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

Tokį patikrinimą balandžio pabaigoje ir gegužės pradžioje atliko ir Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai kartu su Kupiškio rajono aplinkos apsaugos agentūros atstovu Gytautu Stuku.

Kupiškio rajone yra 18 sumedžiotų gyvūnų pirminio apdorojimo aikštelių. Pasak Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios veterinarijos gydytojos-inspektorės Vidos Kaupienės, pernai tokių aikštelių buvo devyniolika. Šiuo metu Mirabelio ir Laukelių miške komercinei medžioklei priskirtuose plotuose sustabdyta medžioklės veikla. Matyt, sumažėjus šernų ta medžioklė čia nebepelninga.

Dėl afrikinio kiaulių maro plitimo rizikos šiuo metu visos Kupiškio rajono sumedžiotų laukinių žvėrių pirminio apdorojimo aikštelės priskirtos vidutinės rizikos grupei.

„Visose tose aikštelėse turi būti įrengta sumedžiotų žvėrių lupimo, dorojimo patalpa. Ten turi būti šaldiklis mėsai, nuolat palaikoma švara. Mat sumedžiotų šernų paženklinta mėsa ten paliekama iki tol, kol bus gauti jos mėginių tyrimai dėl trichineliozės ir afrikinio kiaulių maro iš Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto. Medžiotojų būreliai pagal visus reikalavimus privalo įsirengti ne tik sumedžiotų žvėrių pirminio apdorojimo patalpas, bet ir atliekų duobes, į kurias dedamos žvėrių žarnos, kojos, galvos. Tokios duobės būna šalia apdorojimo aikštelių arba šiek tiek toliau. Jos turi būti aptvertos ir dezinfekuojamos, ypač norint sustabdyti afrikinio kiaulių maro plitimą“, – sakė pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video