2024/05/02

 

Šio pavasario orų akibrokštai – žmonių ir augmenijos stresas

Gegužės 10-osios rytas. Pavasario žalumą nuklojo sniegas.    
Jurgitos Banionienės nuotrauka

Šiemet užsitęsęs vėsus pavasaris yra rimtas sodininkų, daržininkų, ūkininkų kantrybės išbandymas, ir to dar negana. Visą šią savaitę laukus balina šalnos, sniegas ar šlapdriba, sinoptikai naktimis prognozuoja būsiant iki 5 ar net iki 8 laipsnių šalčio.

Jau anksčiau kalbėta, kad žemdirbiškų lauko darbų ciklas šį pavasarį atsilieka bent keliomis savaitėmis nuo įprastinio, o dabar kas ištiks, baugu ir spėlioti.
„Ankstesniais metais apie gegužės 25-ąją pradėdavome pirmąkart ganyklas šienauti, dabar nė tokios minties“, – sakė aukštupėnietė ūkininkė Danutė Adamonienė.

Anot kalbintos ūkininkės, sėjos darbai iš esmės ūkyje užbaigti praėjusią savaitę, tik specialistai patarė dar nesėti kukurūzų, jiems reikalinga gerokai įšilusi dirva, kad būtų bent 7–8 laipsniai šilumos. Žirniai pasėti, tik dar buvo nesudygę iki šių dienų, tai būtų gerai, nes jeigu pagriebs ilgalaikės šalnos, nušaltų želmenys, o dirvoje pasėti dar gali kentėti.

„Tokių akibrokštų seniai nebuvę. Žiema buvo visai normali, žiemkenčiai išgyveno, dabar intensyvi jų vegetacija prasidėjusi, ir jeigu ilgėliau užsitęs šalnos, irgi pakenks. Vidurio Lietuvoje visi pasėliai gerokai ūgtelėję, ten padaryta žala gali būti dar didesnė, pas mus, šiaurės rytų Lietuvoje, ilgalaikė vėsa pristabdė augimą ir gal tai padės išvengti didesnės žalos. Dabar reikia tik laukti, tikėtis, kad pačios blogiausios sinoptikų prognozės neišsipildys, gal mus tas šaltis aplenks, gal trumpiau tetruks, palaukime bent iki penktadienio“, – viltingai užbaigėme pašnekesį su D. Adamoniene.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video