2024/04/16

 

Brolių ir jų draugų atminimas – įamžintas

Koplytstulpis Šimonyse. Užrašas: ŠIOJE VIETOJE UŽKASTIEMS PARTIZANAMS, ŽUVUSIEMS 1945-06-21 ATMINTI. JURGIS DAPŠYS 1913 JONAS MIKĖNAS 1923 JONAS SAKALAS 1913 JONAS TUBIUS 1921 JUSTINAS RIMKUS. (Jonas Sakalas buvo suimtas, todėl vietoj jo ant medinės lentelės turėtų būti Feliksas Jakutis.) Statytas 1990 metais. Meistras Raimundas Puškorius.
Aušros Jonušytės nuotrauka

Praėjus kelioms dešimtims metų, istoriniai įvykiai ir jų atmintis verčia susimąstyti ir vėl naujai pažvelgti į tai, kas atsitiko, kas jaudina ar kas mums brangu šiandien.

Šimonių miestelyje, kur susikryžiuoja keliai, pastatytas koplytstulpis 1945 metais žuvusiems partizanams. Jį sukūrė meistras iš Kretingos Raimundas Puškorius.
Atgavus Lietuvai nepriklausomybę, meistrą susirado ir šį darbą išdrožti užsakė, kaip pats R. Puškorius mena, Onutė iš Vilniaus, kurios brolis partizanas buvo nužudytas sovietų ir užkastas Šimonyse pokario metais. Dar du šio meistro koplytstulpiai pastatyti Kinderių kaime ir vienas antkapinis paminklas Rūpintojėlis Kupiškio kapinėse. Pastarasis pastatytas Onos Dapšytės-Kriukelienės broliams partizanams Jonui ir Vladui Dapšiams bei mokytojui Vincui Deksniui, žuvusiems kartu ir slapta perlaidotiems Kupiškio kapinėse.
Šimonyse ant vieno stulpo išskaptuotomis žmonių figūromis meistras R. Puškorius pavaizdavo sušaudytus partizanus, kūrinio viršuje įkomponuodamas Rūpintojėlį.

Išsirinkęs ąžuolą, R. Puškorius triūsė savo namuose ir pirminio sugalvoto ir susikurto skulptūros vaizdo nekeitė. Ką ir kaip buvo numatęs, taip ir įamžino medyje. Šis kretingiškio meistro koplytstulpis yra pirmas ir vienas stambesnių tautodailininko kūrinių, skirtų Lietuvos partizanų atminimui.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Kupiškio skyriaus pirmininkė Dalia Dyrienė mena, kad koplytstulpis Šimonyse buvo atidengtas 1990 metų rugpjūčio 15 d., per Žolinę. Dalyvavo daug tremtinių iš Kupiškio, iš kitų rajonų. Koplytstulpyje užrašyta: „1945 birželio 21 d. žuvę partizanai: Jurgis Dapšys, Jonas Mikėnas, Jonas Sakalas, Jonas Tubius, Justinas Rimkus.“ Reikėtų patikslinti, kad Jonas Sakalas buvo suimtas, o vietoj jo įrašyti – Feliksas Jakutis.

Paminklo atidengimo šventėje dalyvavo ir kalbėjo Ona Dapšytė-Kriukelienė, Sąjūdžio seimo tarybos narys Juozas Tumelis, 1941 m. birželį ištremtų šimoniečių mokytojų dukra J. Vaičiūnaitė, buvęs politinis kalinys Stasys Stungurys, iš Šimonių krašto kilęs architektas Žybartas Simonaitis, koplytstulpio meistras Raimundas Puškorius. Tautodailininką maloniai nustebino ir sujaudino gausybė susirinkusių žmonių. Pastatytą koplytstulpį pašventino kunigas Antanas Balaišis.

R. Puškorius kartu su sūnumi Anerijumi trijų skulptūrų ansamblį žuvusiems partizanams yra sukūręs ir Kamajuose, o šio paminklo atsiradimu vėlgi rūpinosi O. Dapšytė-Kriukelienė. Moteris kiek vėliau pradėjo dirbti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre ir identifikavo penkiasdešimt tris pavardes žuvusių kovotojų, tarp kurių buvo ir kupiškėnų. Tai jiems skirta R. Puškoriaus sukurta skulptūrinė kompozicija, vaizduojanti Pietą, Kryžių ir šv. Jurgio kovą su slibinu. Pasak paminklo statymo iniciatorės O. Kriukelienės, tai simbolizuoja kovą už Tėvynės laisvę ir komunizmo nugalėjimą.
Visos kovotojų pavardės iškaltos granitinėse plokštėse, kurių autorius skulptorius Jonas Jagėla.

——-
Autorius: Aušra JONUŠYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video