2024/04/26

 

Gatvė – ne asfalto gabalas, bet žmonių bendruomenė

Aktyvus visuomenininkas, menininkas Marius Skrupskis.
Jurgitos Banionienės nuotrauka

„Jei turėčiau stebuklingą lazdelę“

Gatvė, prie kurios stovi gyvenamasis namas, daugeliui yra ne mažiau svarbi ir miela nei gimtasis miestas ar šalis. Tai ne tik vieta, kuria kasdien einame. Kiekviena jų turi savo istoriją. Gatvė yra lyg maža žmonių bendruomenė.
Kaipgi savo gatvę vertina jaunimas? Laisvas menininkas, aktyvus visuomenininkas Marius Skrupskis turi originalių idėjų, kaip ją paversti išskirtine, traukiančia akį.

Mintis, kuri pirmiausia šauna į galvą, išgirdus žodį – gatvė?

Riedlentė. Paauglystėje su ja važinėdavau. Antra asociacija – automobiliai.

Prie kokios Kupiškio miesto gatvės stovi Tavo namas?

Prie Krantinės. Gyvenu čia nuo 7 metų, kai atsikraustėme į Kupiškį. Taigi – lygiai 20 metų. Kurį laiką čia negyvenau, kai buvau išvykęs studijuoti.

Gatvė Tau – tik asfalto gabalas ar kažkas daugiau?

Be abejo, tai ne asfaltas. Gatvė, mikrorajonas, kuriame gyvenu, yra žmonės – draugai, visa bendruomenė. Tai ir yra pats svarbiausias dalykas. Visi žmonės, gyvenantys toje erdvėje, ją formuoja.
Mano gatvėje viskas gerai: ji suremontuota, išpuošta gėlių vazonais, tačiau pačiame Krantinės mikrorajone yra trūkumų – apgriuvusių sienų, kitų erdvių, kurias reikėtų tvarkyti.

Ką, jei galėtum, savo gatvėje keistum?

Kaip menininkas labai norėčiau Krantinę papuošti piešiniu. Yra vietų, kur jis galėtų atsirasti. Tai elektros skydinė pačiame mikrorajono centre, antra – prie vaikų lopšelio-darželio. Jas būtų galima pagražinti.
Gyvenu ketvirtame daugiabučio namo aukšte, iš čia puikiai matyti vaikų žaidimo aikštelė. Ji lankoma, bet yra pritaikyta daugiau ikimokyklinukams. Anksčiau šioje vietoje buvo medinė. Be abejo, medis nelabai gerai atlaiko metų laikų kaitą, supūva, bet čia pabūti, pažaisti galėdavo įvairaus amžiaus vaikai. Labai krinta į akis ir tai, kad rengiant ją visiškai neprisitaikyta prie aplinkos, visa kompozicija išdėstyta paprastai – kvadrato forma. Netoliese yra nauja – akmeninė aikštelė. Pažaisti, pasėdėti gerai. Mačiau, kad jaunimas žaidžia, ypač stalo tenisą. Tokių erdvių galėtų būti ir daugiau. Reikėtų ir aktyviam jaunimo laisvalaikiui skirtų vietų – riedlenčių rampos, skersinių.

Krantinės mikrorajone yra ir krepšinio aikštelė.

Ją sutvarkyti labai reikėtų. Anksčiau buvo idėja atnaujinti, kažką išpiešti ant grindinio. Entuziastai savo iniciatyva pakeitė krepšinio lentas, bet pats asfaltas susenęs, jį būtina tvarkyti.
Labai gerai, kad šaligatviai dabar pritaikyti dviratininkams, gali ir riedlente saugiai važinėtis.
Krantinės gatvė man asocijuojasi su aktyviu laisvalaikio praleidimu. Upė, kalnas, snieglentės. Kai buvau 14 metų, svajojau, kad prie tilto per Kupą, link gimnazijos, būtų įrengtas snieglenčių parkas. Deja, žiemos dabar tokios, kad sniego būna labai mažai, todėl tai daryti būtų nepraktiška. Sniego juk neprigaminsi.

Miesto erdvę labai keičia gatvės menas. Ar nekyla minčių įgyvendinti panašias idėjas ir papuošti apleistus pastatus ar vietas, kurių, rodos, nepastebime, piešiniais. Juk piešinys ant sienos tarsi siunčia tam tikrą užkoduotą žinutę, iškelia kokią nors problemą, kviečia diskutuoti?

Gatvės menas – puiki idėja. Miestai, kurie rengia gatvės meno festivalius, sparčiai puošiasi piešiniais, tačiau padauginti nereikėtų.
Būtų smagu nupiešti piešinį, kuris skelbia tam tikrą žinią kupiškėnams. Žinau, ir kokia ji būtų. Mums labai reikia išmokti bendradarbiauti. Yra labai daug stiprių, gabių ir talentingų žmonių, turinčių puikų įdirbį, galinčių daug duoti mūsų miestui, tačiau jie ne visada susitaria tarpusavyje, yra labai užsisklendę savyje, nemoka išgirsti, ką kiti nori pasiūlyti. Jei jie sugebėtų dirbti kartu, kaip komanda, Kupiškis klestėtų. Vidiniai maži konfliktai mūsų miesto plėtrą labai pristabdo.

Per gatvės meno festivalius ne tik gražinama viešoji erdvė, bet ir keliamos diskusijos, miestiečiai skatinami prisidėti keičiant tą erdvę. Ar tokių iniciatyvų reikėtų pas mus?

Tokie renginiai visada yra naudingi. Labai svarbu, kad vykstant gatvės meno festivaliams visi žmonės būtų kviečiami prisidėti kuriant piešinį. Praeitą vasarą dalyvavau Šilutėje įgyvendinant panašią iniciatyvą – bendruomenės sienos piešimą. Pagal paruoštus eskizus visą savaitę miestelėnai ėjo ir piešė. Sukurta 500 metrų ilgumo Šilutės siena, ant kurios atsispindi svarbiausi miesto istoriniai įvykiai, reikšmingiausios krašto asmenybės. Tai įkvepia.

Norėtum panašią idėją įgyvendinti savo mikrorajone?

Būtų įdomu. Vietų piešti yra. Piešiniu norėtųsi paskatinti bendradarbiavimą ir tarpusavio konfliktų sprendimą dėl bendro tikslo – dėl jaunimo, miesto gerovės. Norisi tokios idėjos, kuri sukeltų pozityvią ir produktyvią tarpusavio komunikaciją, kai ego nesvarbu arba jo nėra visai. Kaip tai pavaizduočiau? Geros, tikros idėjos ateina staiga ir netikėtai.

Gatvės vaizdą kuria ir šiuo metu aktyviai atnaujinami daugiabučiai namai. Kokia yra daugiabučių namų renovacija Tavo, menininko, akimis, ar netrūksta spalvų?

Dėl spalvų – viskas gerai. Namas negali rėžti akies, negalima visų numarginti kaip kiaušinių. Jei vertinčiau dizainerio akimis, yra ir gražiai, ir prasčiau atnaujintų daugiabučių. Kai kurių namų spalvų schema yra nelogiškai išdėliota – rodos, nudažyta taip, kaip šovė į galvą. Atnaujinti keli Krantinės gatvės namai. Du iš jų ryškūs – oranžinis ir geltonas, jie man atrodo puikiai. Kai yra bent viena ryškesnė spalva, namas iškart tampa gyvesnis. Yra ir nudažytų murzinomis spalvomis.

Žalių zonų, poilsio vietų Tavo mikrorajone užtenka?

Šalia – Kupa, aplink viskas žalia. Pastebėjau, kad dabar labai geni medžius. Įdomu, ar juos atsodins? Man Kupiškis – žalia oazė. Jei viską iškirsime, jis praras savo vertę.

Kaip manai, ar tinka Tavo gatvei Krantinės pavadinimas?

Manau, kad tinka. Gatvė – prie pat upės. Pavadinimus žmonės mėgsta keisti neturėdami ką veikti. Lengviausia – sukurti naują, rasti daugybę įvairių reikšmių, bet dažnai pamirštama tai, kad su senuoju būna susigyventa. Yra susikūrusi bendruomenė, kurios namai stovi prie taip pavadintos gatvės. Jei yra noras keisti pavadinimą, reikėtų labai gerai pasverti, ar tikrai verta.

Kas, Tavo manymu, labiausiai charakterizuoja visą Krantinės gatvę, mikrorajoną?

„Maxima“ (juokiasi). Kalbant rimtai – Kupa ir visa žaluma aplink.

Ar norėtum gyventi kitoje Kupiškio vietoje?

Man patinka Krantinė. Labai patogi, gera vieta. Bet būtų smagu gyventi kur nors arčiau marių.

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video