2024/05/17

 

Pasėlių deklaravimas – svarbus pavasario darbas

Pievas šiemet reikės šienauti nebe du kartus, užteks ir vieno.
Agnės Penkauskaitės nuotrauka

Kiekviena pavasario diena žemdirbiams diktuoja sąrašą darbų, kurio nors nespėjus laiku padaryti, pasekmės bus atlygintos menkesniu derliumi, mažesnėmis pajamomis, o kartais ir nemalonumais iš valdiškų namų. Šįkart kalba sukasi apie žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimą. Jau visai netrukus, balandžio 10 d., prasidės pasėlių deklaravimo laikotarpis, jis tęsis iki birželio 6 d. su galimybe šią prievolę atlikti iki liepos 1 d., jeigu negaila už kiekvieną pradelstą dieną netekti po 1 proc. išmokų sumos. Patirti nuostolių niekam nėra malonu, bet kasmet būna suvėlavusių ūkininkų dėl įvairių priežasčių.

Šiemet yra nemažai svarbių deklaravimo taisyklių pakeitimų, jiems išaiškinti Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) specialistai kovo pabaigoje surengė mokymus įvairiuose šalies rajonuose, toks renginys vyko ir Kupiškyje.

„Gaila, kad labai mažai ūkininkų dalyvavo, aktyvūs buvo seniūnijų žemės ūkio specialistai, jiems visada tenka didžiausias darbo krūvis, ir visada taip būna baigiantis deklaravimo terminui“, – teigė rajono Savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir bendruomenių skyriaus vyriausioji specialistė Danutė Juškevičienė.

Deklaravimo taisyklės ir naujovės galėtų dominti per 2 tūkst. kupiškėnų, mat pernai pasėlių ir naudmenų deklaruotojų buvo 2020, tikėtina, kad ir šiemet bus panašiai. Nebent galinčius deklaracijas teikti ūkininkus atgrasytų nauji šiųmečiai reikalavimai. O jie turėtų suvaržyti (to tikimasi) vadinamuosius „sofos“ ūkininkus, kurie realiai neūkininkauja, bet gauna tiesiogines išmokas. Ir turėtų mažinti piktnaudžiavimą.

Visi deklaracijų pateikėjai šiemet turi būti pasirengę įrodyti, kad deklaruojamuose plotuose vykdo žemės ūkio veiklą. Pateikdami paraiškas tiesioginėms išmokoms gauti, jie turės pasirašyti, kad žino ir įsipareigoja deklaruoti tik tuos plotus, kuriuos patys dirba.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video