2024/05/05

 

Juodligės kapinynai rajone suskaičiuoti

Kupiškio seniūnijos seniūnas Julius Vytautas Semėnas teigė, kad seniūnijos valdose yra šeši juodligės židiniai ir visi pažymėti.
Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

Kai kuriose Europos valstybėse pasireiškus juodligei, susirūpinta, kad ši liga neatsirastų ir Lietuvoje, todėl pradėta juodligės kapinynų apžiūra ir inventorizacija. Lietuvos geologijos tarnybos duomenimis, tokių vietų šalyje priskaičiuojama beveik 400. Kupiškio rajone žinomų ir galimai pažymėtų juodligės židinių – vienuolika.

Inventorizuoja

Lietuvos geologijos tarnyba (LGT) šalyje yra patikrinusi beveik pusę vietovių, geologinės aplinkos taršos židinių, kur palaidoti nuo juodligės kritę gyvuliai. Tokių židinių priskaičiuojama apie 358, o LGT sukaupta duomenų apie 118 inventorizuotų juodligės kapinynų.

Praėjusį rudenį buvo inventorizuoti 39 juodligės židiniai Ignalinos, Šalčininkų, Kauno, Kaišiadorių bei Molėtų rajonų ir Kauno miesto savivaldybėse. LGT specialistai tikrina juodligės kapinynų, kur užkasti nuo šios pavojingos infekcinės ligos kritę gyvuliai, būklę, kaupia duomenis, teikia išvadas ir rekomendacijas, kaip tvarkyti šias teritorijas.

Juodligės židinius privalu aptverti, pažymėti įspėjamuoju užrašu. Jų teritorijose draudžiama kasinėti, negalima planuoti jokios vandentvarkos objektų plėtros.

Aptverti ir paženklinti

Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, rajono teritorijoje yra užregistruota 11 juodligės židinių, iš kurių trys yra valstybinėje žemėje. Penki iš jų patenka į viešojo vandens tiekimo teritorijas.

Remiantis senaisiais dokumentais, pasakojama, kad juodligės židiniai Kupiškio rajone yra Maugaruose, Drūlėnuose, Gindviliuose, Lukonyse, Šimonyse, Vizgiūnuose, Griciūnuose, Žvirblionyse, Gražiškiuose. Vieni šių židinių yra valstybės žemėse, antri – privačiose valdose, treti – miške. Tiksliai nustatyti jų vietos neįmanoma. Pirmą kartą rajone juodligė yra užregistruota 1935 metais. Paskutinė – 1984 metais. Įdomu tai, kad paskutinis židinys yra kaimynystėje su 1940 metų židiniu. Juos skiria vos pora šimtų metrų.
 
Maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai nuolat prižiūri, kad juodligės kapai nebūtų kasinėjami. Savininkai, kurių teritorijoje yra juodligės kapas, supažindinti, kad jų teritorijoje yra toks didelio pavojaus šaltinis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Raimonda MIKUČIONYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video