2024/05/17

 

Skubama apsidrausti nuo legioneliozės

Kad neplistų legioneliozę sukeliančios bakterijos, reikia iškuopti kalkių nuosėdas boileriuose, neužmiršti išvalyti dušo galvučių, čiaupų, nuleisti vandenį, kad jis neužsistovėtų.
Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

Žinia apie legioneliozės protrūkį Vilniuje ir nuo šios ligos mirusius tris sostinės gyventojus pasėjo nerimą visoje Lietuvoje.
Pasidomėjome, kaip Kupiškyje prižiūrimos vandens tiekimo sistemos, kaip rūpinamasi legioneliozės profilaktika.

Kels vandens temperatūrą

„Panevėžio energijos“ Kupiškio šilumos tinklų rajono viršininkas Algimantas Sankauskas sakė, kad iki daugiabučių namų įvadų jie tiekia visuomet reikiamos temperatūros vandenį. Pavyzdžiui, kai oro temperatūra pliusinė, tiekiamo vandens temperatūra siekia 63–65 laipsnius, o kai tvyro dideli šalčiai, ji pakeliama iki 80 ir daugiau laipsnių. Namų administratoriai gali patys keisti šilumokaičio režimą. Tad jų įmonės tiekiamo karšto vandens temperatūra daugiabučiuose namuose gali būti ir žemesnė. Tai neretai daroma taupumo sumetimais.

„Kitą savaitę miesto termofikacinio vandens tiekimo tinkluose pakelsime vandens temperatūrą legioneliozės profilaktikos tikslais. Apie tai bus informuoti gyventojai. Jie per šią profilaktiką turės atsukti karšto vandens čiaupus ir nuleisti kažkiek vandens. Paprastai tokia profilaktika yra atliekama du kartus per metus. Labai svarbu, kad daugiabučius namus administruojančios įmonės pasirūpintų boileriais. Juos būtina reguliariai termiškai ir mechaniškai valyti“, – kalbėjo pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video