2024/05/03

 

„Senovines kupiškėnų vestuves“ siūlys į UNESCO sąrašą

Jaunųjų išlydėtuvės. Kraičio krovimas vežiman („Senovinės kupiškėnų vestuvės“ – etnografinio liaudies teatro spektaklis).
Nuotrauka iš Kupiškio etnografijos
 muziejaus archyvo

Į posėdį Kupiškio kultūros centre rinkosi rajono Etninės kultūros plėtros taryba, valdžios atstovai, kultūros įstaigų vadovai. Svarstyta tarybos pirmininkės Almos Pustovaitienės iškelta drąsi idėja – ne tik Kupiškio, bet ir visos šalies turtą – legendines „Senovines kupiškėnų vestuves“ įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Išsaugoti ateinančios kartoms

Į Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) Pasaulio paveldo sąrašą įrašomi išskirtinę visuotinę vertę turintys kultūros ir gamtos paveldo objektai ir vietovės. Jame yra 664 kultūros ir 24 kultūros ir gamtos objektai. Šiuo metu į šį sąrašą yra įtrauktos keturios Lietuvos vietovės – Vilniaus senamiestis, Kuršių nerija, Kernavės archeologinė vietovė ir Struvės geodezinis lankas. Lietuva turi ir tris pasaulinės reikšmės nematerialaus kultūros paveldo subjektus. Tai – Lietuvos kryždirbystė ir kryžių simbolika, dainų švenčių tradicija Latvijoje, Estijoje ir Lietuvoje ir sutartinės. Visi jie yra įtraukti į Reprezentatyvųjį nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Mintis, kad legendinės „Senovinės kupiškėnų vestuvės“ taip pat galėtų puikuotis įrašytos į UNESCO sąrašą, kilo Kupiškio kultūros centro etnografei A. Pustovaitienei. „Tam atėjo laikas. Tradicijos nyksta, jaunimas išvažiuoja ir neaišku, ar ateityje mūsų tradicijų, papročių dar kažkam reikės.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video