2024/05/03

 

Mutkūnuose – kaimyniškai krikščioniški ar savanaudiški santykiai

Giedrius Lapinskas sakė, kad su savo kaimynu nesipyksta.
Autorės nuotrauka

Atjauta, rūpinimasis skurstančiu, nelabai savimi galinčiu pasirūpinti kaimynu – gražu ir tikrai krikščioniška. Kai tas rūpestis apsiriboja elementaria pagalba, niekam nekyla jokių įtarimų apie padėjėjo savanaudiškumą. Kai į tą pagalbą įsimaišo piniginiai reikalai, tuomet aplinkiniai pradeda į šiuos santykius žiūrėti priekabiau, šniukštinėti, ar nėra pelnomasi iš silpnesnio žmogaus.
Taip nutiko ir Mutkūnų kaimo ūkininkui Arūnui Kalinauskui, kurio šeima ne vieneri metai padeda artimiausiam kaimynui Giedriui Lapinskui.

Įtartinas paslaugumas?

Pasidomėti, kas dedasi Mutkūnų kaime, paskatino vienos panevėžietės (kontaktai redakcijai žinomi) skambutis. Ji teigė, jog yra G. Lapinsko 2014 metais mirusios motinos jaunystės laikų pažįstama. Moteris papasakojo, kad neva A. Kalinauskas iš bejėgio, nors ir veiksnaus, G. Lapinsko išviliojo apie 7 ha žemės ir mirusios jo motinos butą Jonavos centre. Tą butą pardavė kitam žmogui. G. Lapinskui už butą tedavė tik 5 tūkst. eurų. Negi tiek gali kainuoti butas Jonavos centre atnaujintame name? Už žemę jis negavęs nė cento. Anot skambinusios moters, G. Lapinskas pasirašydamas žemės pardavimo dokumentus nesuprato, kad ją parduoda. Manęs, kad pasirašo nuomos sutartį.

„Tą žemę jis iš pradžių nuomojo A. Kalinauskui. Iš jo gaudavo, rodos, 50–60 eurų per mėnesį. Sakiau, kad Giedrius buto neparduotų. Kaimynas teigia, kad buvo dideli įsiskolinimai už tą butą. Aš nežinau sumos. Kol gyva buvo G. Lapinsko motina Danutė Aleksandrovičeva, iš jos 600 litų pajamų antstoliai išskaičiuodavo kažkiek lėšų tam įsiskolinimui dengti. Kažin, ar tokia didelė suma susidarė tų skolų?“ – abejojo moteris.

Pasak jos, G. Lapinskas turi senapienę karvytę. Pieno kiek ji duoda, tiek jam vienam užtenka. Užsiaugina bulvių. Dirbti nepajėgus. Vyras jokių pašalpų negauna, nes turi žemės. Troba, kurioje gyvena, labai prastos būklės. Jai guodėsi, kad šią žiemą gal pratrauksiąs.
„Kodėl tokį vargšą žmogų apgaudinėja? Negalima šitaip“, – kalbėjo pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video