2024/05/03

 

Telkia jėgas kovai su vaikų skriaudimu

Ne tik nuo valdžios pastangų, bet ir nuo kiekvieno žmogaus priklauso, ar laimingi augs mūsų šalyje vaikai, ar linksmą jų klegesį girdėsime žaidimų aikštelėse.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka
 iš redakcijos archyvo

Po tragedijos Kėdainiuose, kai ligoninėje mirė patėvio sumuštas ketverių metukų berniukas, Lietuvos aukščiausios valdžios institucijos pradėjo aiškintis, kodėl tam įvykiui nebuvo užkirstas kelias, ką reikia daryti, kad smurtas prieš vaikus būtų sustabdytas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras prabilo apie vaiko teisių apsaugos sistemos centralizaciją. Įvardytos tarpinstitucinio bendradarbiavimo spragos. Šaukiamas net neeilinis Seimo posėdis.

Kol aukščiausios ir vietos valdžios pareigūnai diskutuoja, vasario 2 dieną į areštinę uždarytas Kupiškio r. gyventojas, galimai sumušęs savo mažametį sūnų.

Kurs algoritmą

Praėjusį trečiadienį apie situaciją mūsų rajone diskutavo Savivaldybės vadovai ir specialistai, policijos, sveikatos apsaugos ir kitų institucijų, veikiančių rajone ir susijusių su vaikų teisėmis bei globa, atsakingi pareigūnai.

Pasitarime, pasak rajono mero Dainiaus Bardausko, kalbėta, kaip bendradarbiauti ir koordinuoti veiksmus visų institucijų, kurios dirba vaiko teisių apsaugos, smurto artimoje aplinkoje prevencijos srityje.

Paprašyta, kad būtų tuoj pat reaguojama į menkiausią signalą apie smurtą prieš vaikus, nebūti abejingiems. Geriau bent kartą apsirikti nei pavėluotai sureaguoti.

„Nutarta sudaryti darbo grupę, kuri turi rajono Tarybai parengti algoritmą, kitaip sakant, nuoseklią veiklos seką, kaip, kokia tarnyba turėtų reaguoti smurto prieš vaikus atveju. Savižudybių prevencijos grupė jau yra parengusi tokį algoritmą. Taip pat pareikalauta kuo greičiau spręsti bendruomeninių namų kūrimo reikalus, iš pradžių kad būtų juose apgyvendinti bent šeši vaikai.

Šv. Kazimiero vaikų globos namuose jau stinga vietos. Dalis mūsų rajono vaikų netrukus turėtų sugrįžti iš A. Bandzos kūdikių namų. Kai kurių iš jų mamos neįgalios ir pačios jais tikrai nepasirūpins. Taigi vaikų globos klausimas rajone yra itin opus. Ieškome būdų, kaip greičiau tą problemą spręsti“, – sakė meras.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video