2024/05/03

 

Medžiai aukojami piliakalnio reljefui ir civilizacijai

Truputį praretinus senus medžius Krantinės ir Taikos gatvių rajone, iš pirmo žvilgsnio ta vieta neatrodo plyna. Svarbu, kad yra žadama ir šiek tiek naujų augalų pasodinti.
Autorės nuotrauka

Matydami kertamus medžius žmonės dažniausiai skaudžiai reaguoja. Primenama, kad medis ilgai auga, kad jų naikinti greitai nereikėtų. Panašaus atgarsio sulaukė ir šiomis dienomis pradėti kirsti medžiai Kupiškyje ir aplink Kupiškio (Aukštupėnų) piliakalnį.

Nuogąstauja dėl plyno kirtimo

Aukštupėnietis Antanas Jančys piktinosi, kad ketinama kirsti medžius ant šio piliakalnio. Jau sužymėti gražiausi, kurių turi nelikti.
„Anksčiau krūmai ir medžiai ten buvo retinami. Ar to negana? Gynybinės funkcijos šis piliakalnis nebeatlieka. Tai kam gi reikia tuos medžius kirsti? Auga išlakios liepos, senos gražios pušys. Malonu vasarą jų pavėsyje pavaikštinėti, nuo saulės pasislėpti. Kas bus, kai viską plynai iškirs? Ar nenutiks mūsų piliakalniui taip, kaip atsitiko Vilniaus Gedimino pilies kalnui? Ar nepradės jo žemės erozija graužti? Girdėjau, kad Savivaldybė yra iš sostinės raštą gavusi ir kirsdama medžius vykdo aukštesnių instancijų nurodymus. Ar negalima apginti to reikalo ir pasielgti taip, kaip mums atrodo geriau. Kodėl turime aklai vykdyti visokius iš toliau atsiųstus nurodymus? Negi savo galvos nebeturime?“ – retoriškai klausė vyriškis.

Redakcija sulaukė ir pasipiktinusių medžių kirtimu Kupiškyje, teritorijoje tarp Taikos ir Krantinės gatvių. Skambinę kai kurie to mikrorajono gyventojai bėdojo, kad kertami gražūs subrendę medžiai, jų pačių rankomis sodinti.
„Ar kirtėjai patys yra bent vieną medį pasodinę? Gal jiems reikia malkų? Visai sąžinės nebeturi“, – liejo apmaudą pašnekovai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video