2024/04/30

 

Klaviatūrą kviečia keisti rašikliu

Nacionalinis dailyraščio konkursas „Rašom!“ kviečia ugdyti taisyklingo, estetiško rašymo įgūdžius.
Jurgitos Banionienės nuotrauka

Nuo sausio 10 d. visos šalies gyventojai kviečiami bent trumpam į šalį atidėti klaviatūrą ir pademonstruoti savo rašymo ranka įgūžius. Jau septintą kartą vyksta nacionalinis Vinco Kudirkos dailyraščio konkursas „Rašom!“ Jo tikslas – priminti rašyto žodžio svarbą, ugdyti taisyklingo, aiškaus rašymo įgūdžius.
Kupiškėnai irgi aktyviai atsiliepia į šią iniciatyvą – turime ir šio konkurso finalininkę.

Atprato rašyti ranka

Dailyraščio konkursą „Rašom!“ rengia Lietuvių kalbos instituto Lituanistikos židinys, iniciatyvinė pedagogų grupė ir bendrovė „Biuro pasaulis“. Jo idėja kilo šios bendrovės generaliniam direktoriui Artūrui Tuminui. „Visuomenė atprato rašyti ranka. Rašymas ranka perteikia ne tik žodžius, bet ir pats braižas daug pasako apie jo autorių. Taisyklingas ir estetiškas rašymas pamirštamas. Ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Rašiklius pakeitė išmaniųjų telefonų ekranai ir kompiuterių klaviatūros, tekstai trumpėja iki SMS formato, pranyksta individualumas ir žodžio meniškumas“, – teigė A. Tuminas.

Dalyvauti konkurse, kuris vyks iki vasario 10 d., gali visi šalies gyventojai: nuo trečiaklasių iki senjorų. Jie susirungia trijose amžiaus grupėse: 3–6 klasių, 7–12 klasių mokiniai ir suaugusieji. Konkursas vyksta dviem etapais: iš visų atsiųstų dailyraščių vertinimo komisija atrenka 10 geriausių kiekvienos grupės darbų, jų autoriai susirungia finale. Šiemet jis kovo 1 d. vyks Vilniuje. Vertinant darbus atsižvelgiama į teksto išdėstymą, rašto aiškumą, tolygumą, darbo estetiką, atidumą, kalbos taisyklingumą.

Tarp finalininkų – ir kupiškėnė

Pasak A. Tumino, konkurso populiarumas išties didelis – kasmet sulaukiama tūkstančių dalyvių. Aktyviausiai į iniciatyvą atsiliepia mažiausieji – 3–6 klasių mokiniai, kurie atsiunčia beveik pusę dailyraščio darbų.

Kupiškėnai taip pat neatsilieka. 2016 m. Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija pateko tarp aktyviausių konkurso dalyvių, o prieš porą metų į 7–12 kl. grupės finalą papuolė Povilo Matulionio progimnazijos mokinė Domantė Valaitė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video