2024/04/30

 

Globėjai institucijoms pažėrė kritikos

Pasibelsti į tėvų globos netekusių vaikų širdį gali tik jų ugdymui nuoširdžiai atsidavę ir turintys specialių žinių žmonės.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Sausio 17 d. pasirodžius „Kupiškėnų mintyse“ straipsniui „Globoti svetimą vaiką – iššūkis visai bendruomenei“, kuriame rašyta apie socialinės vaiko globos sistemos pertvarką, institucijų patiriamus sunkumus ieškant žmonių, kurie norėtų tapti profesionaliais gobėjais ar įtėviais, buvo sulaukta ne vieno skambučio.

Skambino senieji globėjai. Jie negailėjo kritikos socialiniams darbuotojams, Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistams. Esą iš jų ne visada sulaukia supratimo, nuoširdumo ir informacijos apie naujoves.

Kviečia padiskutuoti

Viena skambinusių moterų (pavardė redakcijai žinoma – aut. past.) teigė pirmą kartą išgirdusi apie profesionalius, budinčius globėjus. Anot jos, juokinga, kad kūdikiams buvo ieškoma tokių globėjų net Vilniuje. Rajone tikrai atsirastų ne vienas globėjo patirties ir reikiamas buities sąlygas turintis žmogus, kuris galėtų teikti panašias paslaugas.

„Paprasčiausiai apie tai stinga informacijos. Yra teigiama, kad seniūnijose išdalyta keli šimtai informacinių lankstinukų, bet savo aplinkoje aš jų nemačiau. Akivaizdu, kad vieno kito susitikimo su seniūnijos gyventojais neužtenka. Susidaro įspūdis, kad dirbama gana formaliai. Nuoširdžiau su žmonėmis apie tokį jautrų dalyką, kaip vaikų globa ar įvaikinimas, turi būti šnekama. Šiuo metu vaikus globojantys asmenys labai pasigenda institucijų dėmesio, ypač iškilus problemoms. Kartais pasijunta be kaltės kalti. Gal todėl ir nesiryžta į savo šeimas priimti naujų globotinių ar kurti šeimynų. Žinoma, negalima sakyti, kad specialistai neatlieka savo pareigų. Atlieka, bet dažniausiai labai valdiškai“, – kalbėjo moteris.

Pasak kitos globėjos, šnekama apie bendruomeninių namų kūrimą, kur 8 vaikus prižiūrėtų 5 darbuotojai. Ko nedirbti tokiomis šiltnamio sąlygomis. Tačiau apie pagalbą globėjui ar šeimynos kūrėjui niekas nekalba. „Mes už savo globotinius atsakingi ištisą parą. Mūsų nėra kam pakeisti nei ligos, nei kitais būtinais atvejais. Visi sukamės bėdai ištikus kaip išmanome“, – teigė pašnekovė. Ji pridūrė, kad būtų neblogai susėsti globėjams, šeimynų atstovams, socialiniams darbuotojams, Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistams, gal ir kitiems valdžios atstovams ir padiskutuoti vaikų globos ir rūpybos klausimais.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video