2024/04/30

 

Gandrai lankė rečiau, bet ir mirė – mažiau

Gandrų derlius vidutinis – praėjusiais metais jie atnešė 155 naujagimius.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Prasidėjus naujiems metams įdomu prisiminti, kokie buvo praėjusieji. Rajono Savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus pateikiama liūdnoji 2016 metų statistika skelbia, kad mirčių rajone mažėja. Deja, bet ir gimstamumas neišaugo – naujagimių sulaukta mažiau nei ankstesniais metais. Vyrauja tendencija, kad mergaičių gimsta daugiau nei berniukų. Apie visa tai pasikalbėjome su Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Birute Kopūstiene.

Mažėjimo tendencija

Mūsų rajone pernai įregistruoti 155 naujagimiai. Gimusių vaikų, palyginti su praėjusiais ir užpraėjusiais metais, yra šiek tiek mažiau: 2015 m. įregistruoti 165, 2014 m. – 171 naujagimis.

Pagal deklaruotą gyvenamąją vietą gimę vaikai pasiskirstė taip: Alizavos seniūnijoje sulaukta 11 naujagimių, Kupiškio seniūnijoje – 25, Noriūnų – 18, Skapiškio seniūnijoje – 13, Subačiaus – 13, Šimonių – 9. Kupiškio mieste gimė 34 vaikai. Iš karto su gimimo registracija 40 vaikų buvo registruotas tėvystės pripažinimas, nes jie gimė nesusituokusioms poroms. 7 vaikus pagimdė ir juos savo pavarde įregistravo vienišos motinos, 75 vaikai gimė šeimose.
Daugiausia pernai pirmagimių – 52. Antri buvo 37 vaikai, 21 – trečias, 7 – ketvirtas vaikas, 3 – šeštas šeimoje ir vienas – septintas.

Praėjusiais metais dvi Kupiškio miesto gyventojų poros susilaukė dvynukų. Vienai jų gandrai atnešė du sūnus, o antrai – dvi dukreles.
2016 m. rajone gimė 57 berniukai, mergaičių truputį daugiau – 63. B. Kopūstienės teigimu, ši statistika nesikeičia seniai, pagal gimimą visada pirmauja mergaitės.
Pačios jauniausios atžalos pernai susilaukusios mamos – dvi septyniolikmetės rajono gyventojos. Jauniausio tėvo titulu gali didžiuotis vienas 20 metų jaunuolis. Vyriausia pagimdžiusi mama buvo 44 metų, o pačiu vyriausiu tėčiu tapo 65-erių kupiškėnas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video