2024/04/30

 

Globoti svetimą vaiką – iššūkis visai bendruomenei

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Lietuvoje siekiama, kad iki 2020 metų nebeliktų vaikų globos namų, kad visi vaikai gyventų biologinių tėvų, įtėvių ar globėjų šeimose.

Tapti globėjais kol kas ryžtasi dar nedaug žmonių, todėl savivaldybės pereinamuoju laikotarpiu ėmė steigti bendruomeninius vaikų namus, kur ugdytinių gyvenimas labiau bus panašus į gyvenimą šeimoje.

Kokia situacija yra mūsų rajone? Ar kupiškėnai nori į savo šeimas priimti namų šilumos netekusius vaikus? Su kokiomis problemomis susiduriama pertvarkant socialinę vaikų globos sistemą?

Prabilta apie bendruomeninius namus

Kupiškio rajone šiuo metu veikia Savivaldybei priklausantys Šv. Kazimiero vaikų globos namai, yra dvi vaikus globojančios šeimynos. Tai rudiliečių Aldonos ir Antano Jatužių ir Liolės Anikevičienės iš Uoginių.
Jatužiai jau yra pateikę prašymą Savivaldybei daugiau pas juos vaikų nebesiųsti. Ši šeimyna yra įsipareigojusi iki pilnametystės užauginti paskutinius du vaikus ir dėl garbaus amžiaus iš šios veiklos nusprendė pasitraukti.

L. Anikevičienės šeimynoje šiuo metu auga šeši vaikai. Naujų žmonių, pageidaujančių kurti šeimynas, negirdėti. Artimieji, globojantys vaikus, nerodo iniciatyvos priimti daugiau globotinių. Be to, tam reikia turėti ir buities sąlygas.
„Apie bendruomeninių vaikų namų kūrimą kalbama ir mūsų Savivaldybėje. Tokie namai turėtų įsikurti butuose ar atskiruose namuose, kur gyventų ne daugiau kaip aštuoni vaikai. Juos prižiūrėtų ištisą parą keisdamiesi maždaug penki darbuotojai. Vienu kambariu turėtų dalytis ne daugiau kaip du vaikai. Yra ir daugiau tokių namų reikalavimų“, – pasakojo Socialinės paramos skyriaus vedėja Laima Bartulienė.

Norint steigti tokio tipo bendruomeninius namus, Savivaldybei išsiversti be papildomų lėšų iš valstybės ar Europos Sąjungos fondų praktiškai būtų neįmanoma. Nemenkos lėšos būtų reikalingos butams, namams pirkti, darbuotojų algoms mokėti, būstui išlaikyti ir kt. Apmaudu, kad vienas toks konkursas, kurį skelbė Valstybinė vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, pražiopsotas. Kaip teigė L. Bartulienė, tai įvyko dėl techninės kliūties, kai nespėta laiku atnaujinti interneto programos, kad veiktų elektroninis parašas. „Šiuo metu prašome, kad mus informuotų, jei bus skelbiamas toks pat papildomas konkursas. Savivaldybė jau yra parengusi visus dokumentus dalyvauti konkurse dėl bandomųjų bendruomeninių vaikų globos namų paslaugų teikimo“, – sakė vedėja.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video