2024/05/04

 

Švietimo įstaigų vadovų galvos skausmas

Prezidentės pateiktos Švietimo įstatymo pataisos, kuriomis numatyta keisti švietimo įstaigų vadovų skyrimo tvarką, įžiebė diskusijų laviną ir sukėlė nerimo dėl ateities ne vienam jau kelias kadencijas vadovaujančiam mokyklai direktoriui.
Autorės nuotrauka

Hamletiškas klausimas drumsčia vadovaujamas pareigas einančių pedagogų bendruomenės ramybę. Prezidentės siūlymą direktorių rotaciją vykdyti kas penkeri metai kai kas suvokia kaip visos švietimo sistemos sveiku protu nepamatuotą griovimą.

Kaip paveiktų Kupiškio rajono švietimo įstaigas naujoji tvarka, kokia skaidraus ir efektyvesnio tokių įstaigų valdymo esmė? Ar tikrai reikia taip įnirtingai skalbti švietimo sistemos vadovų kostiumus?

Švietimo įstaigų aritmetika

Pasak Savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Jurgitos Trifeldienės, rajone yra 20 švietimo įstaigų (19 ugdymo įstaigų ir Švietimo pagalbos tarnyba). Direktorių pareigas eina (be laikinai einančių tas pareigas) 14 asmenų. Iš jų iki 5 m. vadovavimo švietimo įstaigai stažą turi du direktoriai, 7 m. – vienas direktorius, 9 metų – du direktoriai, 10–15 m. – trys.

Taigi vienaip ar kitaip žadamos Švietimo įstatymo naujovės daugelį tų vadovų paveiktų. Nuo įstatymo pataisų įsigaliojimo dienos (planuojama, kad jos turėtų įsigalioti 2017 m. liepos 1 d.) iki 5 metų dirbantys asmenys dirbs be konkurso dar penkerius metus ir tai bus laikoma jų pirma kadencija. Tose mokyklose, kuriose vadovai dirba 10 ir daugiau metų, konkursas bus skelbiamas po metų. Jie taip pat galės dalyvauti šiame konkurse ir laimėję vadovauti mokyklai toliau, tačiau ne ilgiau negu dvi kadencijas, t. y. 10 metų. Tuomet jie galės pretenduoti į vadovo vietą tik kitoje mokykloje.
Taip pat rajone yra šešios švietimo įstaigos, kurioms kol kas vadovauja laikini vadovai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video