2024/05/06

Ko bijo žurnalistai ir ko – politikai?

Žurnalistai prašo šalies Prezidentę vetuoti Seimo priimtas Civilinio kodekso pataisas.
Vėjo Žilio nuotrauka

Tik neseniai skandalingai nuaidėjo naujosios Lietuvos valdžios įstatymo pataisos dėl pagalbinio apvaisinimo, o politikos naujokai vėl užsitraukė rinkėjų nemalonę. Šį kartą į politines peripetijas pateko žurnalistai, kuriems nerimą kelia neseniai priimta Civilinio kodekso pataisa dėl viešų asmenų kritikos. Valdžia pasirūpino, kad su jais žiniasklaida elgtųsi švelniau.

Žurnalistai nerimauja

Lietuvos žiniasklaidos atstovai paprašė Prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuoti Seimo priimtas Civilinio kodekso 2.24 straipsnio 6 dalies pataisas, kurios, anot jų, atvertų kelią viešiems asmenims skųsti teismams dėl išsakomos kritikos neįtikusius žurnalistus.

Iki šiol viešus asmenis buvo galima laisvai kritikuoti, jei tai svarbu užtikrinant visuomenės interesą, bet nesiekiama tik pažeminti kritikuojamąjį. Priešingu atveju, ir toks herojus galėjo gintis nuo garbės bei orumo įžeidimo, paneigiant netikslią informaciją, apskundus ją žurnalistų etikos sargams ir teismo keliu.

Pagal naujas pataisas net ir dėl sąžiningai dirbančių žurnalistų ar kitų informacijos skleidėjų kandžios kritikos vieši asmenys galėtų teikti skundus teismui, jei tik patys manytų, kad kritika žemina jo orumą ir garbę.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video