2024/05/19

 

Mokyklų laukia jungtuvės

Kupiškio rajono mero pavaduotojo Aurimo Martinkos teigimu, mokyklų jungimas – nepopuliarus, tačiau neišvengiamas sprendimas.
Jurgitos Banionienės nuotrauka

Prasidėjusi 2016–2020 metų rajono mokyklų tinklo pertvarka vis sparčiau įgauna pagreitį. „Kupiškėnų mintys“ jau rašė apie vykdomą Kupiškio rajono mokyklų optimizaciją – šį rugsėjį keturios mokyklos pasitiko pasikeitusios, o neseniai prabilta ir apie kitus pokyčius. Kai kurios ugdymo įstaigos taps skyriais. Netrukus šios permainos laukia Kupiškio Kupos pradinės, Adomynės ir Antašavos mokyklų-daugiafunkcių centrų ir Rudilių universalaus daugiafunkcio centro. Apie tai kalbėjomės su Kupiškio rajono mero pavaduotoju Aurimu Martinka.

Mokyklų tinklo optimizavimas nėra naujas dalykas. Kas jį sukėlė?

Mokyklų tinklo optimizavimo poreikį lėmė dvi būtinybės. Pirmiausiai – kai kurios mokyklos turėjo mažai mokinių, o išlaidos visam ugdymo procesui, jo administravimui buvo didžiulės. Pavyzdžiui, buvusioje Rudilių mokykloje mokėsi 34 mokiniai, dirbo 21 darbuotojas, mokyklos patalpų plotas vienam mokiniui viršijo 34 kv. m, o mokyklos metų išlaidos siekė 221 tūkst. eurų. Optimizuoti mokyklų tinklą vertė ir tam tikri Švietimo ir mokslo ministerijos potvarkiai. Rajonas, norėdamas dalyvauti Valstybės investicijų, Mokyklų aprūpinimo geltonaisiais autobusėliais programoje turėjo būti pasitvirtinęs Mokyklų tinklo optimizavimo planą.

Pirmas žengtas žingsnis – uždarytas Lukonių pradinės mokyklos skyrius, Antašava ir Adomynė virto mokyklomis-daugiafunkciais centrais, Rudiliai – universaliu daugiafunkciniu centru, o Salamiesčio mokyklą kaip skyrių planuota prijungti prie Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos. Tai turėjo būti padaryta iki 2018 metų rugsėjo 1 d.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video