2024/05/06

Lėvens tvenkinyje įveisti „bardauskiniai“

Į Kupiškio marias paleisti salačiai turėtų įsiveisti čia per ketverius metus.
Autorės nuotrauka

Dažnas žvejas džiaugiasi gana dosniu Kupiškio marių laimikiu. Nuo šiol čia gyvens ir nauja žuvų rūšis – salačiai. Praėjusią savaitę jų į Kupiškį atvežė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Žuvivaisos skyriaus atstovai. Aplinkosaugininkai ragina žvejus šių naujokų dar neliesti ir leisti daugintis.

Iš Neries

Reprodukcinio amžiaus salačiai į Kupiškį atvažiavo iš Neries upės. Čia ŽŪM specialistai juos gaudė dvi paras Švenčionių ir Ukmergės rajonų teritorijoje.

„Nemune, Kauno mariose salačių yra nemažai. Jūsų kraštuose šios žuvies nėra – jų galima aptikti tik Sartų ežere. Todėl ir vykdome žuvivaisos programą, kurios tikslas veisti retesnes, nykstančias žuvų rūšis. Salačiai dar neįrašyti į Lietuvos raudonąją knygą, bet jie nėra labai paplitę mūsų šalyje“, – sakė automobiliu salačius atgabenęs ŽŪM Žuvivaisos skyriaus vyriausiasis specialistas Bronius Daukšys.

Sugautos žuvys, anot jo, kitą pavasarį jau turėtų neršti, todėl ragino žvejus jų neliesti.
„Jei žvejai pagautų salatį, tegu paleidžia atgal į marias. Norime, kad šių žuvų čia įsiveistų. Visiems bus smagiau, jei Lėvens tvenkinyje bus kuo įvairesnės žuvies, gal ir sportinė žūklė taps įdomesnė mūsų svečiams ir kraštiečiams“, – ministerijos svečiui pritarė salačius į vandenį palydėjęs Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video