2024/05/19

Žiema kelininkus užklupo anksti

Nuo ankstaus ryto Kupiškio kelių viršininkas Ovidijus ZIbavičius (dešinėje) su mechaniku Kaziu Varnausku aptaria dienos darbus.
Autorės nuotrauka

Jei ankstesniais metais pirmojo sniego kelininkai sulaukdavo lapkričio ar net gruodžio pabaigoje, tai šiemet gamta nusprendė papokštauti ir keliai sniegu pasidengė nuo pirmų šio mėnesio dienų. Kupiškio kelių tarnyba tvirtina, kad jiems žiemos staigmenų jau nebebūna. Antai miesto gatvių valytojai kaip tyčia pritrūko druskos.

Orus žino iš anksto

Panevėžio regiono kelių Kupiškio kelių tarnybos mechanikas Kazys Varnauskas šiomis dienomis į darbą išsiruošia ir 4, ir 5 valandą ryto. Vyras turi aprūpinti druskos ir smėlio mišiniu į kelius išvažiuosiančias tarnybos mašinas. Per trisdešimt metų vyras sakosi pripratęs prie tokio režimo žiemos metu ir neigia, kad kelininkus šalčiai gali užklupti nepasiruošusius.

Jam pritaria ir pats tarnybos viršininkas Ovidijus Zibavičius. Pašnekovo teigimu, naudodamiesi dabartinėmis technologijomis kelininkai prilygsta ir sinoptikams.
„Rytoj turėtų truputį pasnigti kaip ir ketvirtadienį, ryte sunkiai sklaidysis migla“, – apie penktadienio orus prieš dieną jau žinojo viršininkas. Tokią informaciją tarnyba gauna iš savo meteorologinių stotelių, iš Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos stočių.

Svarbiausia – krašto keliai

Žiemos režimu kelininkai gyvena nuo lapkričio 2 dienos. Pastaruosius kelerius metus šaltasis sezonas į Lietuvą atslinkdavo lapkričio pabaigoje.
Tarnybos darbas prasideda anksti ryte kelių meistro apžiūra – jis apvažiuoja kelius, pasižiūri situaciją ir sprendžia, kokių darbų – valymo ar barstymo – reikia toliau.

6 val. jau turi būti pradėti darbai Kupiškio krašto keliuose. Jų rajono kelininkai turi apie 100 kilometrų. Tai yra kelias Kupiškis–Utena (23,3 km), Daugpilis–Rokiškis–Panevėžys (41,2 km), Kupiškis–Vabalninkas (18,9 km), Skapiškis–Pandėlys (10,8 km), Viešintos–Nociūnai (7,6 km). Šie keliai numatytus eismo reikalavimus turi atitikti iki 8 val. ryto ir tarnyba čia dirba iki 19 val.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video