2024/05/19

 

Rajono pedagogų portretas

Koks bus mokytojų poreikis ateityje, ypač mažesniuose regionuose, negali nuspėti niekas.
Vėjo Žilio asociatyvi nuotrauka

Dėl prastos demografinės situacijos, dėl emigracijos Lietuvoje mažėjant mokinių pastaraisiais metais vis aktualesnis tampa ir mokytojų poreikio klausimas.
Kai kurie politikai yra pareiškę, kad šalyje šiuo metu yra daugiau nei 10 tūkst. mokytojų per daug. Kiti, kaip jų mažinimo argumentą, pasitelkia statistiką – esą Europos Sąjungos vidurkis – 15 mokinių 1 mokytojui. Jei tokį vidurkį pasiektume, tai į rankas kiekvienas mokytojas gautų po 1 200 eurų ir streikuoti nereikėtų. Oponuojantys tokiai pozicijai kelia klausimą – ar bus kam ateityje mokyti vaikus, jei taip netausosime pedagogų.
Kokia gi pedagogų situacija Kupiškio rajone? Kokios švietimo perspektyvos laukia?

Sumoteriškėjęs ir brandus

Pasklaidžius statistiką, galima nupiešti tokį rajono pedagogo portretą – gana brandus, išsilavinęs, sumoteriškėjęs (teatleidžia tie maždaug 30 vyrų, triūsiančių šioje sferoje), šiek tiek migruojantis iš vienos rajono vietos į kitą, kad sau duoną užsidirbtų.

Kas bus po dešimties penkiolikos metų, kai šiuo metu prie penkiasdešimt, šešiasdešimt metų artėjantys mokytojai išeis į užtarnautą pensiją? Tokių turėtų būti apie 100. Iš statistikos matyti, kad kol kas visiškai nėra, kas juos pakeistų. Jaunų mokytojų į rajono pedagogų bendruomenę neįsilieja.

O gal šios profesijos žmonių ateityje provincijoje ir nebereikės. Gal jau ir nebereikia, jei sakoma, kad jų skaičius turi būti nurėžtas per pusę. Kaimai ir miesteliai galutinai sunyks, o dabartiniuose rajonų centruose likusių negausių gyventojų atžalas mokys pedagogai nuotoliniu būdu iš didmiesčių. Taip ir bus išspręsta ta problema.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video