2024/05/19

Laboratorija įkliuvo į įstatymų pinkles

Jurgitos Banionienės nuotrauka

Prieš pusantrų metų į privačias rankas atiduota Kupiškio ligoninės laboratorija grįžta pas buvusius šeimininkus. Pasirodo, dar 2005 metais išleistas sveikatos ministro įsakymas, kuris įpareigojo ligonines pačias atsakyti už joms reikalingus tyrimus. Dabar šis nutarimas peržiūrimas ir analizuojamas iš naujo.
Ligoninės laboratorijos savininkai iš anksto nuleido rankas – kovoti dėl verslo perspektyvų Kupiškio rajone jiems nuostolinga.

Buvo naudinga

Gruodžio 1 dieną Kupiškio ligoninė vėl pati vadovaus savo tyrimų laboratorijai. Iki šiol ši medicinos įstaiga priklausė UAB „Medicina practica laboratorija“. Prieš pusantrų metų perėmusi ligoninės laboratoriją bendrovė sutvarkė jos patalpas, investavo į reikalingą įrangą, baldus, personalo kvalifikaciją. Prieš atiduodama laboratoriją privatininkams ligoninės vadovybė nebegalėjo pasirūpinti, kad ji atitiktų būtinas higienos normas, ir čia dirbantys darbuotojai neturėjo progos tobulėti.

Kupiškio ligoninės direktorė Roma Ramanauskienė sakė, kad prieš pusantrų metų priimtas sprendimas atiduoti laboratoriją verslui išėjo į naudą. Pati valstybinė įstaiga nebūtų galėjusi tiek investuoti į šią vietą, o ir jos išlaidos dirbant tokiomis sąlygomis šiek tiek sumažėjo.

„Kai laboratorijai vadovavo įmonė, viskas būdavo paskaičiuota tikslingai – kiek reikia medžiagų, kiek tyrimų. Mūsų darbuotojai galėjo kelti kvalifikaciją, mums buvo ekonomiškiau pirkti tokias paslaugas nei patiems jas vykdyti“, – teigė pašnekovė.

Įstatymo interpretacijos

Deja, viską sujaukė iš praeities grįžęs įstatymas. Prieš 11 metų sveikatos ministras išleido nutarimą, kad ligoninė turi būti pati atsakinga už jos tyrimų vykdymą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video