2024/05/18

 

Laukiama rezultatų

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Savo balsus Seimo rinkimų metu Lietuvoje iš viso (įskaitant ir išankstinį balsavimą) atidavė 49,90 proc. rinkėjų.

Sėlos rinkimų apygardoje balsavo 51,49 proc. rinkėjų (aktyviausia buvo Salų (Rokiškio r.) rinkimų apylinkė – 61,30 proc., iš Kupiškio rinkimų apylinkių – Migonių – 58,51 proc.)
Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje balsavo 49,76 proc. rinkėjų. Aktyviausiai buvo balsuojama Šukionų (Biržų r.) rinkimų apylinkėje – 63,75 proc., iš Kupiškio r. apylinkių – Aukštupėnų apylinkėje – 61,62 proc.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis bendras aktyvumas per praėjusius Seimo rinkimus (2012 m.) siekė 52,92 procento, o rinkimų dieną iki 19 val. balsavo 44,62 proc. rinkėjų.

2016 m. Seimo rinkimuose dalyvauja per 1 400 kandidatų, dešimt į vieną vietą. Dvylika partijų savarankiškai dalyvauja rinkimuose, o keturios yra sudariusios dvi koalicijas.

VRK primena, kad Lietuvoje 70 Seimo narių išrenkami daugiamandatėje apygardoje iš partijų ir koalicinių sąrašų, o 71 – vienmandatėse apygardose, kur rinkėjai balsuoja už konkretų kandidatą.

Daugiamandatėje rinkimų apygardoje rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvavo daugiau kaip vienas ketvirtadalis visų rinkėjų. Partijos kandidatų sąrašas dalyvauja skirstant mandatus, t. y. jei už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų. Koalicija į mandatus pretenduoja, jei už ją balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktu laikomas kandidatas, jeigu rinkimuose dalyvavo ne mažiau kaip 40 proc. į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų ir tas kandidatas gavo daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų arba su mažesniu aktyvumu kandidatas surenka penktadalį visų apygardos rinkėjų balsų. Jei Seimo narys vienmandatėje apygardoje šiandien nebus išrinktas, po dviejų savaičių bus rengiami pakartotiniai rinkimai.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video