2024/09/29

Mokytojų streikas: vieni kovoja, kiti lenkia galvas

Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos mokytojai tikina, kad streikuoja ne tik dėl atlyginimų, bet  ir dėl dėmesio švietimo sistemai.
Autorės nuotrauka

Pirmadienio rytą dviejų rajono mokyklų pedagogai stojo į neterminuotą švietimo šakos streiką dėl geresnių darbo sąlygų. Subačiaus gimnazijoje ir Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijoje didelė dalis čia dirbančių pedagogų rinkosi į vieną kabinetą ir atsisakė vesti tos dienos pamokas. Už praleistas darbo valandas jiems nebus mokama. Gal todėl, o gal ir bijodami valdžios grasinimų dar daugelis mokytojų tyliai ėjo vesti pamokų.

Streikavo dauguma

Kai sukyla prancūzai ar graikai, dreba gatvės, stoja traukiniai ir nekyla lėktuvai. Kai streikuoja lietuviai, į tokių drąsuolių minią kiaušinius pasiruošę mesti ne tik valdžios atstovai, bet ir saviškiai. Deja, Lietuvoje dar nėra streiko tradicijos. Ko gero, tam dar trūksta ir drąsos.

Gal todėl ir pirmadienį į rimtą streiką stojo tik dviejų Kupiškio rajono mokyklų pedagogai. Į pamokas tą dieną nėjo Subačiaus gimnazijos ir Povilo Matulionio progimnazijos mokytojai. Tuo tarpu įspėjamajame streike gruodį dalyvavo daugiau rajono švietimo įstaigų.

„Dalyvauti neterminuotame streike buvo kiekvieno asmeninis pasirinkimas. Gal kai ką išgąsdino piniginiai nuostoliai – juk už laiką, kai nevedame pamokų, mums niekas nemokės. Be to, ir iš valdžios buvo nemažas spaudimas“, – nuogąstavo P. Matulionio progimnazijos mokytojai. Iš 40 jų, tą dieną turėjusių pamokas šioje įstaigoje, streikavo 29. Kiti vedė pamokas.

Spaudimas neprotestuoti iš valdžios, pasak kalbėjusių progimnazijos pedagogų, jaučiamas nuolat. Pats Lietuvos Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus, anot jų, atvirai kalba apie laukiančias pasekmes – esą streikuojančių mokyklų vadovai gaus baudas.
Palaikymo, mokytojų teigimu, nėra net ir iš vietinės valdžios.

„Dar anksčiau buvo ir rajono vicemero raginimas persigalvoti. Palaikymo sulaukėme tik iš vienos partijos, kuri atsiuntė laišką, kad jie – už mus“, – kalbėjo mūsų streikuotojai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video