2024/09/29

Į savanorystę kupiškėnai nesiveržia

Kol kas savanorystė gaisrinėje sudomino tik pačius ugniagesius.
Autorės nuotrauka

Jau kuris laikas Lietuvos savivaldybės į pagalbą ugniagesių komandoms buria savanorius. Tokių geradarių ieškoma ir Kupiškyje. Deja, kol kas Kupiškio rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba teturi 11 savanorių prašymų. Visus juos pateikė jau dirbantys ugniagesiai.
Kad prisikviesti savanorių sunku, sutinka ir rajono policija.

Savanoriai – dirbantys ugniagesiai

Kupiškio rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba ne vieną kartą viešai skelbė kviečianti į savo veiklą savanorius. Tokius asmenis Lietuvos ugniagesiai norėtų pasitelkti ir gesinant gaisrus, ir vykdant prevencinę veiklą.

Kai kuriuose rajonuose pirmieji savanoriai jau dirba, tarp jų yra net ir pramogų pasaulio žvaigždžių. Nemažai tokių pagalbininkų turi ir mūsų netolimi kaimynai – uteniškiai.
Kupiškio rajono gyventojai į tokią veiklą nesiveržia. Rajono Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininko Algirdo Bočiulio teigimu, iki šiol neatsirado nė vieno tikro savanorio, norinčio padėti mūsų ugniagesiams. Toks vangumas viršininką labai nustebino.

Tarnybai yra pateikta 11 prašymų dėl savanorystės, bet visi jie rašyti jau dirbančių ugniagesių. Pasak pašnekovo, talkinti panoro jo vadovaujamos tarnybos darbuotojai bei Kupiškio rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai.

„Vyrai dirba kas ketvirtą parą, todėl gali kartu ir savanoriauti laisvomis dienomis. Jiems įvadinių mokymų nebereikės“, – teigė A. Bočiulis.

Savanorių mokymas

Savanoriams, iki tol nesusidūrusiems su gaisrine, keliami tam tikri reikalavimai. Savanoriais ugniagesiais, kurie ketina dalyvauti gesinant gaisrus, gali tapti ne jaunesni nei 18 metų ir ne vyresni kaip 65 metų Lietuvos nuolatiniai gyventojai. Jie turi atitikti tam tikrus sveikatos, bendrojo fizinio parengtumo ir kitus reikalavimus. Vėliau pretendentas turi baigti įvadinius mokymus, po kurių reikia išlaikyti egzaminą. Sėkmingai išlaikęs egzaminą ir atitikęs savanoriui ugniagesiui keliamus reikalavimus Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos įsakymu asmuo priimamas į savanorius ugniagesius. Su juo pasirašoma 4 metų savanoriškos veiklos sutartis, savanoris ugniagesys raštu pasižada vykdyti savanorio ugniagesio funkcijas, įgyja teises ir pareigas. Tada savanoriui išduodamas pažymėjimas ir atpažinimo ženklas. Po 4 metų savanoriškos veiklos sutartį galima pratęsti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video