2024/09/29

 

Mokesčių naujovės parduodant nekilnojamąjį turtą

Norint parduoti nuo 2016 m. sausio 1 d. įsigytą ar paveldėtą turtą nemokant mokesčių, reikės laukti net 10 metų.
Valio Staburo nuotrauka

Nuo 2016 m. sausio 1 d. nekilnojamojo turto pardavėjų laukia naujovė. Asmenys, turintys nekilnojamojo turto, kur nėra deklaravę savo gyvenamosios vietos, ir norintys jį parduoti nemokėdami gyventojų pajamų mokesčio, privalės tokį turtą išlaikyti 10 metų. Išsamiau šią tvarką paaiškino notarė Asta Grambienė.

Išlaikyti – 10 metų

Vadovaujantis Gyventojų pajamų mokesčio įstatymu, gyventojai, nusprendę parduoti nekilnojamąjį turtą, turi mokėti 15 proc. pajamų mokestį. Pasak A. Grambienės, 2015 m. gruodžio 10 d. buvo priimtas Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 17, 20, 21 straipsnių pakeitimo įstatymas. Kai kurie pakeitimai aktualūs parduodantiems ar kitaip perleidžiantiems nekilnojamąjį turtą kito asmens nuosavybėn. „Pakeitimais įtvirtinama, kad nuo 2016 m. sausio 1 d. pajamos už perleistą nekilnojamąjį turtą yra neapmokestinamos tik tuomet, kai nekilnojamasis turtas nuo jo įsigijimo iki pardavimo ar kitokio perleidimo kito asmens nuosavybėn išlaikomas 10 metų. Iki 2016 metų sausio 1 d. pajamos buvo neapmokestinamos tų gyventojų, kurie perleido kito asmens nuosavybėn nekilnojamąjį turtą, išlaikytą trejus metus. O nuo 2016 m. sausio 1 d. tokia pati lengvata turėjo pradėti galioti ir išlaikiusiems jį penkerius metus“, – aiškino notarė.
A. Grambienė teigė, kad esminis skirtumas yra toks, kad nuo 2016 m. atsirado įstatymo pakeitimuose nustatyta dešimties metų nekilnojamojo turto išlaikymo sąlyga.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video