2024/05/17

 

Juodpėnai stoja į kovą su alkoholizmu

Kaip didžiausia problema kaime įvardijamas pigus ir stiprus alus.
Raimundo Alešiūno nuotrauka

Juodpėnų kaimo bendruomenė sugalvojo netradicinį būdą, kaip kovoti su alkoholizmo šmėkla savo krašte. Kupiškio rajono taryba iš šio kaimo žmonių sulaukė prašymo uždrausti stipraus ir pigaus alaus, supilstyto į plastikinę tarą, prekybą kaimuose bei miesteliuose. Esą čia toks gėrimas – kasdienis girtuoklių maistas, nes vadinamasis bambalis kainuoja pigiau už duoną. Tuo tarpu rajono politikai gūžčioja pečiais, ką su tokiu prašymu daryti.

Raštas iš Juodpėnų

Praėjusiame Kupiškio rajono tarybos posėdyje politikai gavo netikėtą oficialų Juodpėnų kaimo bendruomenės prašymą. Jį pasirašę žmonės prašo uždrausti mūsų rajono kaimuose pardavinėti stiprų ir pigų alų.

„Tokį prašymą mus paskatino įteikti įvykiai Lietuvoje, kai dėl girtuokliavimo atsitiko baisios tragedijos. Savo kaime surengėme susirinkimą socialinei situacijai Juodpėnuose aptarti. Kartu buvo seniūnas, socialinis darbuotojas, kiti aktyvūs gyventojai. Į susirinkimą pasikvietėme ir vieną moterį, turinčią didelių problemų dėl alkoholio. Bandėme ją įtikinti gydytis. Ši kaip ir sutiko, bet neištvėrė ir po 7 dienų gydymo pabėgo“, – apie idėjos pradžią pasakojo Juodpėnų kaimo bendruomenės pirmininkė ir seniūnaitė Bronė Tručilauskienė.

Taigi supratę, kad priverstinis alkoholikų gydymas naudos neduos, juodpėniečiai nusprendė apriboti patį alkoholio pasiekiamumą kaime. Bendruomenės nuomone, čia neturėtų būti galimybės įsigyti pigaus ir stipraus alaus plastikiniais buteliais. Būtent tokį girtuokliai dažniausiai ir renkasi.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video