2024/05/17

 

Kaimo bendruomenių entuziazmas blėsta

Kupiškio rajono kaimo bendruomenių asociacijai vadovaujanti Zita Kaušakienė pasakojo, kad bene trečdalio rajono kaimo bendruomenių veikla pastaruoju metu yra gerokai priblėsusi.
Autorės nuotrauka

Lietuvos kaimo bendruomenėms 2016 metai – išskirtiniai. Seimas juos paskelbė Vietos bendruomenių metais.
Vietos bendruomenių organizacijos Lietuvoje pradėjo kurtis beveik prieš du dešimtmečius, o per pastaruosius dešimt metų ypač sustiprėjo kaimo bendruomenių kūrimasis ir veikla. Kupiškio rajone pirmosios kaimo bendruomenės atsirado irgi seniai, pirmoji – Puponių šiais metais minės 15 metų veiklos jubiliejų. Kupiškio rajone šiuo metu įregistruotos 24 kaimo bendruomenės. Kaip joms sekasi, ką per tuos metus pavyko nuveikti, kokius planus įgyvendinti, pasikalbėjome su Kupiškio rajono kaimo bendruomenių asociacijos vadove Zita Kaušakiene.

Pradžia – prieš daugiau nei dešimtmetį

Bendruomeninis judėjimas visoje šalyje buvo greitas reiškinys, bendruomenės kūrėsi turėdamos tik menkus teorinius pamatus, o praktikos – jokios. Pagrindinis bendruomenių veiklos tikslas buvo skatinti gyventojus, kad jie gerintų savo gyvenimo sąlygas, stiprintų bendruomeniškumą.

Vienos pirmųjų Kupiškio rajone susibūrė Puponių, Salamiesčio, Antašavos, Alizavos, Lukonių, Palėvenėlės, Naivių kaimų bendruomenės. Didysis jų kūrimosi bumas tęsėsi iki maždaug 2006 metų. Daugelis jau paminėjo ar netrukus švęs savo dešimties metų veiklos sukaktis. Praėjus nemažam laiko tarpui bendruomenės skaičiuoja nuveiktus darbus ir kuria ateities planus, tačiau ar noras ir entuziazmas dar neišblėso?

Z. Kaušakienė, šešerius metus vadovaujanti Kupiškio rajono kaimo bendruomenių asociacijai, vienijančiai visas 24 kaimo bendruomenes, prisiminė jų kūrimosi pradžią. „Neseniai su bendruomenėmis diskutavome šia tema. Manau, kad burtis žmones paskatino tai, kad iširus kolūkiams, jie pasiilgo bendravimo, sąlygų vėl susieiti, dalyvauti bendrose šventėse. Jos ir buvo veiklos pradžia, ir tai – natūralu, žmonėms suėjus į bendrą krūvą taip ir būna. Projektų rašymas, kita įvairi veikla prasidėjo gerokai vėliau. Pati pirmoji susikūrė Puponių bendruomenė, tuo rūpinosi Edita Kriaučiūnienė. Pernai dešimtmetį šventė Juodpėnų kaimo bendruomenė, šiemet jį minės Uoginių. Palaipsniui visos įsiliejo ir į asociaciją. Kai prieš šešerius metus atėjau vadovauti, Kupiškio rajono kaimo bendruomenių asociacijoje jau buvo 18 narių. Dabar rajone turime 24 bendruomenes, tačiau vienoje – Rudilių beveik niekas nevyksta“, – pasakojo Z. Kaušakienė. Pasak pašnekovės, situacija pasikeitė bendruomenės pirmininkės pareigas perėmus naujam žmogui. „Galbūt bendruomenės nariai ir nori veiklos, tačiau iniciatyvos persirinkti pirmininką nesiimama“, – sakė pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video