2024/09/29

Į darželius – tik paskiepytus vaikus

Priimtas sprendimas, pagal kurį į darželius neskiepyti vaikai nebus priimami.
Jurgitos Banionienės nuotrauka

Tokį sprendimą priėmė Sveikatos apsaugos ministerija. Nuo 2016 m. sausio 1 d. įsigaliojo naujovė, kad skiepai nuo tymų, raudonukės ir poliomielito yra privalomi. Minėti reikalavimai taikomi naujai į įstaigas, vykdančias ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo programas, priimamiems vaikams. Šis sprendimas vertinamas nevienareikšmiškai ir sukėlė daug diskusijų tarp tėvų.

Medikų nuomonė – kategoriškai už

Priimant vaiką į darželį, nuo šių metų pradžios, o vėliau ir kasmet prireiks sveikatos pažymėjimo su įrašu apie skiepus. Jeigu vaikas nebus paskiepytas pagal profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo tymų, raudonukės ir poliomielito, jis į įstaigą priimamas nebus. Tėvų nuomonės dėl privalomo skiepijimo išsiskiria. Vieni teigia, kad tokios pažymos yra reikalingos, nes tai – prevencija dėl ligų. Antriems toks sveikatos apsaugos ministro įsakymas – teisių patiems spręsti apie tai, kaip rūpintis savo atžalų sveikata, suvaržymas. Skeptiškai į vaikų skiepijimą žiūrintys mano, kad verčiau stiprinti vaikų imunitetą rūpinantis jų tinkama mityba, judėjimu.

Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorės Dovilės Kulbokienės nuomone, skiepyti vaikus yra būtina. „Aš pykstu ant mamų, kurios sako, kad skiepyti vaikų nereikia. Kad jie nesirgtų, tai daryti yra privaloma. Tokiu būdu išvengsime papildomų rūpesčių. Juk vaikai lanko ikimokyklines įstaigas, mokyklas ir gali užkrėsti vieni kitus“, – tvirtino medikė. Pasak D. Kulbokienės, skiepai padeda išvengti daugybės sunkių ligų. Tymai, raudonukė, poliomielitas būtent tokios ir yra. Gydytoja teigė, kad sunkios formos tymai gali baigtis netgi mirtimi. Raudonuke susirgus nėščiai moteriai kyla vaisiaus išnešiojimo, galimo apsigimimo pavojus. Poliomielitas gali sukelti galūnių raumenų susilpnėjimą bei paralyžių.
„Šie skiepai padaryti privalomais ne atsitiktinai, nes šios ligos – pavojingos“, – akcentavo D. Kulbokienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video