2024/04/26

 

Miškininkai ir medžiotojai domėjosi lūšių apsauga

Seminarą vedė Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas medžioklei Eugenijus Tijušas.
Autorės nuotrauka

Praėjusį penktadienį Kupiškio miškų urėdijoje surengtas seminaras apie lūšių apsaugą, jį vedė Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas medžioklei Eugenijus Tijušas ir pavaduotojas žūklei Egidijus Bukelskis.

Lūšių populiacija negausi

Aplinkos ministerija kartu su Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija įgyvendina projektą „Retų rūšių apsaugos ir invazinių rūšių gausos reguliavimo priemonių įgyvendinimas“ ir vykdo Šimonių girios lūšies apsaugos veiksmų planą. Viena iš plano priemonių – seminaras apie lūšių apsaugą. Išsamiau susipažinti, kaip saugomos lūšys, susirinko rajono medžiotojai ir miškininkai.

Lūšies apsaugos plano tikslas – atkurti ir išlaikyti gyvybingą lūšies populiaciją Lietuvoje, kaip integruotą visos Europos ekosistemų ir kraštovaizdžių dalį. Pristatydamas šiuo metu įgyvendinamą projektą E. Tijušas kalbėjo, kad Lietuvoje lūšies populiacijos būklė yra viena prasčiausių. „Estai turi per 1000 lūšių. Mums iškeltas uždavinys sukurti minimaliai gyvuojančią lūšių populiaciją. Būtų idealu, jei Lietuvoje galėtų gyventi apie 200 lūšių. Palyginti su Estija, tai būtų net 5 kartus mažiau. Didesnis lūšių skaičius mūsų šalyje neįmanomas, nes lūšis Lietuvoje nebeturi tiek gyvenamos aplinkos, kaip miškingoje Estijoje ar Latvijoje“, – aiškino E. Tijušas.

Iki šiol ginčijamasi, kiek lūšių iš viso suskaičiuojama mūsų krašte. Jų gali būti nuo 60 iki 120. Medžiotojų duomenimis, lūšių yra apie 100–120, tikrinant miškus, kuriuose daugiausia gyvena šie žvėreliai, prieš dešimtį metų jų tebuvo suskaičiuota apie 40.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurga BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video