2024/03/28

 

Kaimo bendruomenių pirmininkų išvyka į Dzūkiją

Šį lapkritį rajono kaimo bendruomenių pirmininkai važiavo į Dzūkiją pasisemti žinių naujiems projektams rašyti, pasidomėti, kaip gyvena dzūkų kaimo bendruomenės, kaip sekasi įgyvendinti projektus, pabendrauti su projektų rengėjais ir įgyvendintojais.

Jau pavasarį rajono bendruomenių asociacijos susirinkime buvome nutarę, kad turime aplankyti kitus rajonus ar kitas šalis ir susipažinti su ten nuveiktais darbais. Apmąsčius, paskaičiavus pasirodė, kad visi rajono bendruomenių pirmininkai važiuoti į kitas šalis su gautais iš rašyto projekto pinigėliais neturės galimybės. Nesinorėjo nuskriausti nė vieno, kuris prisidėjo prie mūsų rajone įgyvendintų VVG projektų, todėl vėl teko sėsti prie stalo, diskutuoti, tartis, siūlyti, kaip racionaliau panaudoti gautus iš projekto pinigus. Šiam projektui vadovavo Kupiškio rajono bendruomenių asociacijos pirmininkė Zita Kaušakienė. Ji pasiūlė vykti į Dzūkijos kraštą, pasigrožėti Druskininkais ir pabuvoti SPA parke.

Pirmasis sustojimas buvo Punioje. Punia – viena gražiausių Dzūkijos vietovių, garsi savo istorine praeitimi ir pasižyminti unikalia gamta. Yra net legenda apie nelygioje kovoje su kryžiuočiais Punioje žuvusį kunigaikštį Margirį. Dabartiniai miestelio gyventojų darbai byloja, kad puniškiai – tokie, kurie ne kenčia ir skundžiasi, o veikia.

Punioje mus pasitiko Alytaus r. VVG projektų vadovė Vida Vrubliauskienė ir Punios kaimo visuomeninės organizacijos „Punios ainiai“ atstovė Onutė Kizelienė. Onutė yra sertifikuotų tautinio paveldo tradicinių produktų amatininkė, senojo maisto ruošimo amato puoselėtoja. Ši bendruomenė vienija daugiau nei 60 narių ir džiaugiasi įvykdytais projektais bei rezultatais. Didžiausias „Punios ainių“ pasididžiavimas – Panemunės dzūko pirkia, kurioje atkuriama XIX a. pab.–XX a. pr. dzūkų aplinka. Įgyvendinant šį projektą svariai prisidėjo ir vietos gyventojai – dovanojo rąstus ir medieną, įvairius senovinius daiktus ir įrankius, austas lovatieses ir linines staltieses. Įrengtoje Panemunės dzūko pirkioje pastatyta dzūkiška duonkepė krosnis, girnos, kitas senovinių amatų inventorius, parengta edukacinė programa, kurios metu vedami užsiėmimai. Užsiėmimuose atsispindi dzūkų papročiai bei tradicijos – tradicinių dzūkiškų bandų ir duonos kepimas, advento valgiai, vainikų ir puokščių pynimas, sodų rišimas, verpimas, siūlų vijimas, vilnų kedenimas, plunksnų plėšymas, pančių vijimas, žvakių liejimas, juostų rišimas. Teko ir mums skanauti dzūkiškų bandų, kurioms yra suteiktas tradicinio dzūkiško patiekalo sertifikatas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius:

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video