2024/04/28

 

Du žodžiai – dvi reikšmės

Valio Staburo nuotrauka

Artėjant euro įvedimui vis dažniau prie įvairių įstaigų durų pastebime lipdukus su užrašu „Perskaičiuota teisingai“. Pastaruoju metu labai aktyviai vykdoma kampanija ragina visus verslininkus prisijungti. Gaila, kad pamažu pamažu iš pradinio tikslo nuslysta į lankas.

 Jeigu metų pradžioje užrašas „Perskaičiuota teisingai“ reiškė, kad perskaičiuota nekeliant prekės ar paslaugų kainos, tai dabar to nebėra. Dabar ši frazė reiškia, kad nurodyta kaina perskaičiuota oficialiu euro kursu. Kažkodėl jau nebekalbama, nebeprisiekinėjama, kad kainos nekils – nutilo ir bankai, ir verslininkai, ir pats premjeras. Vieni nutarė, kad kitais metais gyvensime geriau ir už paskolas galime mokėti daugiau, kiti jau kalba, kad toks gyvenimas – niekas nestovi vietoje, ir natūralu, kad kainos kyla. Tikra tiesa, kad kainos kyla, tik kodėl tai buvo neigta? Viskas išėjo kaip toj dainoj: „Ne tiesa ir ne melas – ožkos pienas ne kumelės“. Taigi, įstatė visiems ragus, o ne kanopas pakaustė…

Dar vienas ragų įstatymas laukia emigrantų artimųjų. Nors milijardai litų parkeliauja ne į kokią Afriką, bet į Lietuvą, ir čia keliama apyvarta, bet kodėl gi neapmokestinus jų gavėjų? Tokio „genialaus“ sumanymo potekstė būtų tokia: patys kalti, kad likote Lietuvoje. Galite sėdėti Lietuvoje be dantų, kiaurais langais, tuščiomis kišenėmis. Jeigu kas abejoja, ar bus priimtas siūlymas artimųjų paramą priskaičiuoti prie pajamų – tai jie labai dideli optimistai. Žinoma, kad bus priimtas. Bus gražiai papasakota apie socialinį teisingumą, kad visi vargšai turi būti lygūs. Juk lygybės principas Lietuvoje visagalis – kaimynas tikrai negali geriau gyventi negu aš! Tokios valdžios „dovanėlės“ galime tikėtis po kokio pusmečio – praeis savivaldos rinkimai ir tada užsidegs žalia šviesa pataisoms, pasiūlymams priimti.

Beje, kaip patikrinti kandidatus į rajono Tarybą, norinčius būti merais? Labai paprastai. Paprasčiausiai jų paklauskite, ar moka daugybos lentelę. Nepatingėkite, paklausinėkite kaip kokį pirmokėlį per matematikos pamoką. Mūsų valdžiai daugybos ir sudėties veiksmai sunkiai įkandami – labiau patinka atimti ir svetimą dalyti. Nepamirškite ir geografijos, biologijos žinių patikros. Pasiteiraukite, ar žino, kaip susiformuoja pelkės, kas yra biologinė įvairovė. O tai patekę prie valdžios lovio pradeda nei iš šio, nei iš to pelkes sausinti, prie vandens telkinio vandens baseiną statyti. Klausinėti reikia dabar, nes paskui ginsis ir sakys, kad rinkėjai patys kalti – nieko neklausė, nieko iš jų nereikalavo, tai pastarieji ir darė ką moka, kaip supranta. Atsiminkime, kad kvailų klausimų nebūta – dažnai kvaili būna tik atsakymai.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video