2024/04/25

 

Kokie žmogeliukai braunasi į žiniasklaidos kontrolę?

Simono Dariaus nuotrauka

Viešpatie, apsaugok mus nuo bado, maro ir žurnalisto. Tokią maldą Lietuvoje neseniai norėjo įteisinti Seimo konservatoriai. Tėvynės sąjungos partija siūlė į žiniasklaidą kontroliuojančią Žurnalistų etikos komisiją priimti ir bažnyčios atstovus.

Nežinia, kodėl pasirinktas būtent katalikų, o ne musulmonų ar reformatų tikėjimo propaguotojas, bet, ko gero, bandyta grąžinti raganų medžioklės laikus.
„Oi, kiek raganų bus sudeginta ant to laužo“, – rankomis ėmė trinti kai kurie ir mūsų komentatoriai.

Tik ar ne per kaitri ta pati ugnis būtų ir žemės angelų sparnams? Jei kunigai imtų vertinti žurnalisto etiką, kartu būtų galima stebėti ir bažnyčios pareigas.
Ne paslaptis, kad dar daug Dievo pasekėjų paliekame jų vadovybės teismui ir į žiniasklaidą patenka tik patys skandalingiausi dalykai: pedofilija, korupcija, nesantuokiniai vaikai.

Artėja Kalėdos ir jau gali girdėti, kaip kaimynų močiutės skaičiuoja, kokią pensijos dalį teks paaukoti savo parapijos ganytojui. Vieno rajono miestelio gyventojai prisipažįsta gavę gana atvirą savo kunigėlio reikalavimą per kalendą iš savo šeimos piniginės bažnyčiai atseikėti penkiasdešimtinę. O per šv. Mišias „nebesicackinti“ su metaliniais pinigais. Nežinia, ar tai – vienas iš sąžiningos valiutos perskaičiavimo iniciatyvos pavyzdžių prieš euro įvedimą Lietuvoje, ar didesni aukojimo tarifai.

O koks močiutėms stebuklas buvo, kai išgirdo, jog jų dvasinis vadovas atostogų į Turkiją išvažiavo. Esą ir kunigui pridera pailsėti. Tik tikintieji nerimsta, kas pavaduos lydint artimąjį į kapo duobę, kas palaimins sunkų ligonį.
Teisingai vienas naujas Kupiškio parapijos vadovas sakė, kad pirmiausia bažnyčiai dabar reikėtų išsivalyti savo šiukšles ir tik paskui kitus prausti.

Žurnalistai, kaip ir gydytojai, policininkai, teisėjai, turi savo etikos kodeksą. Jį puikiai išmano ir atsako už savo žodžius kaip pridera. Šios profesijos atstovai todėl ir nemėgstami, kad sugeba laviruoti ant tų taisyklių ribos, kas dieną vaikšto ant peilio ašmenų. Kitaip jie, kaip ir bažnyčia, privalės stebėti, kaip mažėja žurnalistų „parapijos“ gretos.

O tai, kad žodžiu gali ir karą sukelti, jau parodė ir mūsų prezidentės Dalios Grybauskaitės akibrokštas Rusijai. Europa lyg ir supranta, ką reiškia teroristinė valstybė, o štai Rusija – ne. Ir stovi šiandien Lietuvos vairuotojai prie Kaliningrado srities sienos. Mat mūsų kaimynai visai kitaip suvokia, kas yra terorizmas ir savo tautiečių vadavimas.

Ar tik ne taip pat mūsų skaitytojus iš laikraščių, televizijos, internetinių portalų nori išvaduoti ir kai kurie valdančiųjų luomai siūlydami akyliau stebėti žiniasklaidos darbą, į jo kontrolę atsiųsdami savus žalius žmogeliukus.

Po ilgų diskusijų Seimas visgi priėmė Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, pertvarkančias Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją, įtvirtinančias jos teisinį statusą ir kartu užtikrinančias jos veiklos teisinius pagrindus. Nustatyta, kad komisija bus pertvarkyta į Visuomenės informavimo etikos asociaciją, kurią bus įpareigotos steigti Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos žurnalistų draugija, Interneto žiniasklaidos asociacija, Lietuvos radijo ir televizijos asociacija, Regioninių televizijų asociacija, Lietuvos kabelinės televizijos asociacija, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija. Visų šių organizacijų atstovai rūpinsis viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų profesinės etikos ugdymu, nagrinės profesinės etikos pažeidimus, ginčus ir t. t.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video