2024/04/18

 

Lankėsi Suomijos ambasadorius

Apsikeitimo dovanomis akimirka (iš kairės): rajono meras Jonas Jarutis, Suomijos ambasadorius Lietuvoje ir Baltarusijoje Harri Maki-Reinikka, Suomijos ambasados asistentė kultūrai Rytė Baublytė-Savaja ir profesorius Stasys Skrodenis.
Autorės nuotrauka

Praėjusį pirmadienį Kupiškyje su rajono meru Jonu Jaručiu susitiko Suomijos ambasadorius Harri Maki-Reinikka, kalbininkas, tautosakininkas, vertėjas prof. Stasys Skrodenis ir Suomijos ambasados asistentė kultūrai Rytė Baublytė-Savaja.
Svarbiausias Suomijos ambasadoriaus kelionės tikslas – aplankyti suomių karių kapus Švedukalnyje. Be to, antrus metus Lietuvoje reziduojantį H. Maki-Reinikka domino ir Kupiškio rajono ekonominis bei kultūrinis gyvenimas, tampresnių ryšių su Suomija galimos perspektyvos.

J. Jarutis papasakojo svečiams apie verslo sąlygas mūsų rajone, apie ilgalaikius ryšius su Suomijos ambasada. Jie, deja, pastaruoju metu buvo šiek tiek nutrūkę. Buvo apžvelgta suomių, Pirmojo pasaulinio karo karių, amžinojo poilsio vietos Švedukalnyje tvarkymo istorija, papasakota apie skapiškėnų teatralų ryšius su Suomija. Prisiminta, kad jų pastatytą spektaklį pagal suomių rašytojo Ero Salolos kūrinį „Kvailių kaimas“ matė ir vienas iš svečio pirmtakų.

H. Maki-Reinikka papasakojo, kad per Kalėdas jo mokykloje taip pat buvo statomas šis spektaklis. Pirmoje klasėje ir jam yra tekę čia vaidinti.
Profesorius Skrodenis priminė, kad ne tik Skapiškio kraštas yra susijęs su Suomija. Kupiškyje ir jo apylinkėse XX a. pradžioje liaudies dainas užrašinėjo suomių ir lietuvių tautosakininkas Augustas Robertas Niemis. Jo anūkas, Helsinkio universiteto profesorius Hannas Niemis, yra Donelaičio Lietuvos bičiulių draugijos pirmininkas.

H. Maki-Reinikka sakė, kad Kupiškyje jis lankosi pirmą kartą. Iki paskyrimo į Lietuvą dirbo Artimuosiuose Rytuose (Sirijoje, Libane, Jordanijoje ir Irake). Šiuo metu jis yra Suomijos ambasadorius ir Baltarusijoje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video