2024/04/18

 

Euro sutiktuvės – ar pagrįstos smulkiųjų verslininkų baimės

Pasak daržoves ir vaisius pardavinėjančios Rimos Einorienės, gruodį bus „Kupiškėnų turgaus“ administracijos ir šio turgaus prekiautojų susirinkimas. Tuomet ir paaiškės, ar jie atostogaus pirmąsias dvi ateinančių metų savaites, ar dirbs.
Autorės nuotrauka

Jau greitai atsisveikinsime su litu. Apie naujos valiutos – euro – įvedimo tvarką visuomenė yra gana gerai informuota. Tačiau smulkiesiems verslininkams ši valiutų kaita tebėra didelis galvosūkis. Daugelis jų baiminasi, kad pirmąsias dvi naujų metų savaites, kai cirkuliuos ir litai, nesugebės sklandžiai atiduoti savo klientams grąžos eurais, o tas bus privaloma. Dėl to nemaža dalis šalies turgaus prekiautojų, įvairių smulkių paslaugų teikėjų ketina sausio 1–15 d. atostogauti.

Kaip šiuo laikotarpiu dirbti yra nusiteikę smulkieji Kupiškio verslininkai, kas jiems kelia nerimą?

Turgaus prekiautojų nuotaikos

Daržovėmis „Kupiškėnų turgaus“ paviljone prekiaujanti Rima Einorienė sakė, kad kol kas galutinai dar nėra nuspręsta, ar turgus dirbs, ar ne sausio 1–15 d. Gruodį bus visuotinis turgaus prekiautojų susirinkimas. Tuomet ir paaiškės, kaip dirbs. „Jei reikalaus bet kokiu atveju grąžą atiduoti tik eurais, bus sunku. Smulkiųjų verslininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė sakė, kad su Vyriausybe yra deramasi dėl tam tikrų smulkiesiems verslininkams palankesnių sprendimų pereinamuoju laikotarpiu. Laukiame, kokie bus tie sprendimai. Jei bus nutarta, kad turgus dirbs po Naujųjų metų, tai dirbsiu ir aš, jei nedirbs, ilsėsiuosi. Svarbiausia spėti išparduoti greičiau gendančius produktus, o kitų prekių daug nebeimti“, – sakė pašnekovė.

Jos kolegė Daiva Šliuževičienė tvirtino, kad jau yra apsisprendusi pirmosiomis kitų metų savaitėmis atostogauti. „Didžiausia apyvarta turguje būna balandį, gegužę, birželį. Vėliau ji palaipsniui mažėja. Ypač prekyba sumažėja sausį, kai žmonės po švenčių mažiau visko perka. Dviese prekiauti daržovėmis tuo metu neapsimoka. Apskritai žiemą paklausiausi būna tik obuoliai ir bulvės. Kitų daržovių ar vaisių žmonės perka daug mažiau“, – dėstė savo nuomonę prekiautoja.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video